
1.
Določanje celotne obarvanosti
rdeče začimbne paprike po modificirani
metodi ASTA 19
TEORETIČNA IZHODIŠČA
Rdeča začimbna paprika (prah)
se pridobiva z mletjem posušenih
plodov rdeče paprike Capsicum
annum. Ime »paprika«
prihaja z Madžarskega, čeprav
se isti izdelek še imenuje pimento
in španska paprika. Paprika
je mehiško/ameriškega izvora,
v Evropo pa so jo pripeljali
Kolumbovi mornarji na ladji
Santa Maria. Prvič je vzgojena
na vrtu kraljice Elizabete v
Sevilli, in od tam se je razširila
po celi Evropi. V današnjem
času najboljša rdeča začimbna
paprika (sladka in pekoča) prihaja
iz Madžarske in Španije in je
ena največ uporabljanih začimb
v svetu. Svetovna poraba je
med 50.000 in 60.000 metričnih
ton na leto, trendi pa kažejo
nenehno rast.
Za izdelavo rdeče začimbne
paprike se uporabljajo najbolj
kakovostni, zreli, močno obarvani
rdeči plodovi paprike. Takšni
plodovi vsebujejo največ karotenoidov,
in sicer: kapsantin, kapsorubin,
karoten, kriptoksantin ter zeaksantin
in ksantofil v sledovih. Da
bi se pridobila ustrezna tekstura
prahu, je potrebno posušene
plodove zmleti kar nekajkrat.
Kakovost začimbne paprike se
določa na podlagi naslednjih
lastnosti:
- Organoleptičnih,
kot so barva, okus in aroma,
- vlage,
in
- mikrobiološke
čistote.
Začimbna paprika se klasificira
na podlagi obarvanosti, in sicer
na podlagi topne obarvanosti
(ASTA enote). Na podlagi obarvanosti
pa se določi cena na trgu začimb.
Začimbna paprika, ki je močno
rdeče obarvana (temno rdeče,
skoraj barva višnje) ima višjo
topno obarvanost oz.višjo vrednost
ASTA enot, in je bolj draga.
Začimbna paprika, ki je oranžno-rjave
barve do svetlo rdeče barve,
ima manjšo ASTA vrednost in
posledično nižjo ceno.
Sam termin ASTA je okrajšava
za American Spice Trade Association,
in je v ZDA bazirana mednarodna
organizacija, ki določa metode
za kontrolo kakovosti začimb,
specifikacije za začimbe in
njihove izdelke itn. ASTA enota
za začimbno papriko je mednarodni
standard za merjenje količine
topne obarvanosti paprike,
in se določa na podlagi spektrometrične
analize barvne raztopine začimbne
paprike. Različni proizvajalci
in trgovci z začimbno papriko
ponujajo izdelke različne kakovosti.
Najbolj pogosto se ponuja začimbna
paprika naslednjih barvnih oz.
kakovostnih specifikacij:
- ASTA
barva minimalno 160 (160-180)
- ASTA
barva minimalno 140 (140-160)
- ASTA
barva minimalno 120 (120-140
)
- ASTA
barva minimalno 100 (100-120)
- ASTA
barva minimalno 80 (80-100)
- ASTA
barva minimalno 60 (60-80)
Nekateri proizvajalci celo
ponujajo začimbno papriko, ki
ima ASTA barvo 50. Takšni izdelki
so najbolj primerni za kuhanje
oz. za uporabo, kjer obarvanost
paprike ni pomembna. Torej,
glede na to, da začimbno papriko
uporabljamo zaradi njene obarvanosti
in arome, katero bomo izbrali,
je odvisno od naših namenov.
Če nam je pomembna končna obarvanost
izdelka, h kateremu dodajamo
začimbno papriko, se bomo odločili
za tisto, ki je bolj močno obarvana.
Če pa je prevladujoč okus jedi
ali izdelka, h kateremu dodajamo
začimbno papriko, se lahko tudi
odločimo za manj obarvano in
manj drago varianto.
Na kakovost oz. obarvanost
začimbne paprike imajo veliki
vpliv pogoji in čas skladiščenja.
Začimbna paprika se mora skladiščiti
pri nizkih temperaturah od
5°C-10°C, zaščitena
od sonca, vlage in drugih izdelkov,
ki imajo močne vonjave. Neprimerno
skladiščenje pri temperaturah
od 20°C-25°C povzroča
izgubo barve od 1% vsakih 10
dni. Če jo pravilno skladiščimo,
je lahko dobra celo 18 mesecev.
OSNOVA POSKUSA
Osnova poskusa je spektrometrično
določanje obarvanosti 2-propanolnega
ekstrakta rdeče začimbne paprike,
na podlagi katere se določa
ASTA vrednosti paprike in posledično
njena kakovost.
NEVARNOSTI

|
2-propanol je zdravju škodljiv
in vnetljiv. Hraniti v tesno
zaprti posodi, ločeno od virov
vžiga in ne kaditi. Nositi primerno
zaščitno obleko, rokavice in
očala.
R: 11-36-67
S:
(2-)7-16-24/25-26
|

|

|
Žveplova kislina je korozivna;
draži oči, dihalne poti in kožo.
Povzroča hude opekline. Nositi
primerno zaščitno obleko, rokavice
in očala.V primeru, da pride
v stik z očmi, takoj izperite
oči z vodo in pojdite k zdravniku.
R: 35
S: 26-30-36/37/39-45
|

|
Kalijev dikromat je strupen
in okolju nevaren. Draži oči,
dihala in kožo. Ob nezgodi ali
slabem počutju, takoj poiskati
zdravniško pomoč. Nositi primerne
zaščitne rokavice. Lahko povzroči
dolgotrajne škodljive učinke
na okolje. Ne odlagati v okolje.
R: 49-46-21-25-26-37/38-41-43-50/53
S:
53-45-60-61
|
|
REAGENTI
- 2-propanol,
99%
- standardna
barvna raztopina (0,5 mg /ml
p.a. kalijevega dikromata v
1,8 M H2SO4) - sveže pripravljena
- 1,8
M H2SO4
PRIBOR
- erlenmajerica
od 250 ml z brušenim vratom
- merilna
bučka od 100 ml
- 2
stekleni čaši od 200 ml
- polnilni
pipeti od 25 ml in 100 ml
- lijak
za filtracijo
- filter
papir-črni trak
- precizna
tehtnica
- blistri
- plastenke
za odmerjanje kapljic
- spektrometer SpektraTM
TEHNIKA DELA
Celotno obarvanost rdeče
začimbne paprike določimo s
pomočjo merjenja absorbance
v 2-propanolnemu ekstraktu z
uporabo modre LED. Poskus izvedemo
s poenostavljenim pristopom
odmerjanja kapljic.
Na precizni tehtnici zatehtamo
0,1 g mlete začimbne sladke
paprike v 250 ml erlenmajerico
z brušenim vratom. Dodamo 100
ml 2-propanola, zapremo in dobro
premešamo. Erlenmajerico temperiramo
na vodni kopeli 3 ure pri 70°
C ali pustimo preko noči (16
ur), da se barva ekstrahira
na sobni temperaturi. Barvni
ekstrakt ohladimo (če je ekstrakcija
potekala pri 70°C) in prefiltriramo.
Prvih 10 ml filtrata odstranimo.
Od filtrata odpipetiramo 25
ml in jih prenesemo v 100 ml
merilno bučko. Vsebino merilne
bučke dopolnimo do oznake z
2-propanolom in vzorec dobro
premešamo. Eno plastenko za
odmerjanje kapljic napolnimo
z vzorcem iz bučke (ekstrakt),
drugo pa z 2-propanolom. Absorbanco
ekstrakta merimo proti 2-propanolu,
ki je slepa.
V prvo vdolbinico blistra
odmerimo deset kapljic 2-propanola,
v drugo, tretjo, četrto in peto
po deset kapljic vzorca. Izmerimo
transmitance vzorca, preračunamo
v absorbance in izračunamo povprečno
vrednost absorbance vzorca.
Absorbanco standardne barvne
raztopine kalijevega dikromata
merimo proti žveplovi kislini
kot slepi probi, z uporabo modre
LED. Plastenke napolnimo z žveplovo
kislino in raztopino kalijevega
dikromata. V prvo vdolbinico
blistra odmerimo deset kapljic
žveplove kisline, v drugo, tretjo,
četrto in peto pa po deset kapljic
raztopine kalijevega dikromata.
Izmerimo transmitance barvnega
standarda, preračunamo v absorbance
in izračunamo povprečno vrednost
absorbance barvnega standarda.
Na podlagi izračunanih absorbanc,
koncentracije standarda in vzorca
iz podane formule izračunamo
ASTA enote.
IZRAČUN
ASTA enote = Avz x 200 x
Cst / Ast x b
Kjer je:
Avz - absorbanca vzorca: povprečna
vrednost
Cst - koncentracija standardne
barvne raztopine v mg/ml
Ast - absorbanca standardne
barvne raztopine
b - koncentracija paprike
v ekstraktu v mg/ml
PREDSTAVITEV REZULTATOV
|
Slepa:
žveplova kislina 1,8 M
|
Standardna
barvna raztopina: kalijev dikromat v 1,8
M žveplovi kislini 0,5 mg/ml
|
|
Slepa: 2-propanol 99
%
|
Vzorec
rdeča paprika:
|
Število kapljic
|
10
|
10
|
|
10
|
10
|
Transmitanca(%): štiri ponovitve na vzorcih
in povprečna vrednost štirih
meritev
|
100
|
|
|
100
|
|
Absorbanca: povprečna vrednost štirih
meritev
|
0
|
|
|
0
|
|
ASTA enote
|
/
|
/
|
|
/
|
|
REZULTATI POSKUSOV Z RAZLIČNIMI
VZORCI RDEČE ZAČIMBNE PAPRIKE
Dostop
za registrirane uporabnike
Razvila in pripravila: Dušanka
Dimitrijević, Živilska šola
Maribor
|