
10.
Določanje glukoze
PRINCIP
Pri segrevanju
3,5 - dinitrosalicilne kisline
(DNS - reagent) v prisotnosti
sladkorjev (glukoze) nastane
rdečerjav produkt, 3 - amino,
5 - nitrosalicilna kislina.
Intenzivnost razvite barve merimo
s spektrofotometrom pri 540
nm.
PRIBOR IN REAGENTI
- raztopina 3,5 - dinitrosalicilne
kisline (DNS -reagent)
Zatehtamo 10 g DNS in jo
raztopimo v 200 mL 2 M NaOH.
Raztopino med stalnim, intenzivnim
mešanjem segrevamo. Dodamo barvni
stabilizator (raztopina natrijevega,
kalijevega tartrata - raztopimo
300g natrijevega, kalijevega
tartrata v 500 mL destilirane
vode). Dobro premešamo ti dve
raztopini in dopolnimo do 1
L z destilirano vodo.
PRIPRAVA VZORCA
- Marmelada - celokupni
sladkorji
Zatehtamo
1 - 2 g vzorca marmelade
v erlenmajerico z zamaškom.
Dodamo 10 mL 1,5 M H2SO4
in v digestoriju segrevamo
na vreli vodni kopeli 20
minut. Občasno premešamo,
da pride do popolne hidrolize.
Vzorec shladimo in previdno
dodamo 12 mL 10 % NaOH.
Premešamo in prefilitriramo
v 100 mL merilno bučko in
dopolnimo do 100 mL. Odpipetiramo
10 mL te raztopine v 100
mL merilno bučko in dopolnimo
do 100 mL in ponovno dobro
premešamo.
- Marmelada - reducirajoči
sladkorji
Zatehtamo
okoli 3 g marmelade v erlenmajerico,
dodamo 50 mL destilirane
vode, segrevamo in mešamo
10 minut. Prefilitramo v
100 mL merilno bučko. Erlenmajerico
spremo z majhno količino
destilirane vode in prelijemo
v merilno bučko. Bučko dopolnimo
do 100 mL. Odpipetiramo
10 mL te raztopine v 100
mL merilno bučko in dopolnimo
do 100 mL in ponovno dobro
premešamo.
RAZVIJANJE BARVE IN MERITVE
Osnovna standardna raztopina
glukoze
Zatehtamo 1,5 g glukoze,
jo kvantitativno prenesemo v
100 mL merilno bučko, dopolnimo
do 100 mL in dobro premešamo.
γ(glu)
= 15 mg/mL
Serija delovnih raztopin
za pripravo umeritvene krivulje
Pripravimo 5 merilnih bučk
z volumnom 100mL in jih označimo.
V bučke odpipetiramo 2, 3, 6,
8 in 10 mL (v vsako bučko eno
količino) standardne raztopine
glukoze. Z destilirano vodo
dopolnimo do 100 mL in dobro
pretresemo. Dobili smo raztopine
sladkorja z masnimi koncentracijami
0,3mg/mL, 0,45 mg/mL, 0,9 mg/mL,
1,2 mg/mL in 1,5 mg/mL.
Pripravimo 6 epruvet. V prvo
odpipetiramo 10 mL destilirane
vode (slepi vzorec). V ostalih
5 epruvet odpipetiramo:
- po 1 mL raztopin za umeritveno
krivuljo (masne koncentracije
0,3 mg/mL, 0,45 mg/mL, 0,9 mg/mL,
1,2 mg/mL in 1,5 mg/mL),
- po 1 mL DNS reagenta (3,5-dinitrosalicilne
kisline),
- po 2 mL destilirane vode.
Epruvete segrevamo v vreli
vodi 5 minut, da poteče reakcija
med glukozo in DNS reagentom.
Epruvete ohladimo in dodamo
do 10 mL destilirane vode in
dobro premešamo. Iz epruvet
raztopine prelijemo v plastične
stekleničke s pokrovčki za kapljanje
in jih označimo.
Transmitanco merimo pri svetlobi
z valovno dolžino 540nm. Pri spektrometru SpektraTM
uporabimo zeleno svetilo.
RAČUN
Koncentracijo glukoze v 100
g vzorca izračunamo:
g glukoze/100 g vzorca =
odčitana γ glukoze v vzorcu
· 10
· 100
10 = razredčitev 100 = volumen raztopine
1g vzorca
MERITVE IN REZULTATI
Tabela 1:
Kalibracijska krivulja - odvisnost
absorbance od masne koncentracije
masna
koncentracija
(mg/mL)
|
absorbanca
|
0
|
0,56
|
0,15
|
0,62
|
0,3
|
0,63
|
0,45
|
0,69
|
0,9
|
0,74
|
1,2
|
0,82
|
1,5
|
0,84
|
|
|
Graf
1: Kalibracijska krivulja- odvisnost
A od masne koncentracije

Razvili in pripravili: Alma
Kapun Dolinar in Irena Štrumbelj
Drusany, Srednja agroživilska
šola Ljubljana
|