12. Določanje volumskega deleža etanola (%) v vinu

OSNOVA VAJE

Cilj poskusa je določiti volumski delež etanola (%) v vinu.


PRIBOR

  • avtomatske pipete 20-200ml,
  • blistri,
  • spektrometer SpektraTM,
  • reagenčne steklenice 50ml,
  • destilacijska aparatura,
  • merilna bučka 50ml, 100ml,
  • merilna pipeta 10ml, 20ml.


REAGENTI

  • 0,25M K2Cr2O7,
  • 2,25M H2SO4,
  • 96% etanol.

Priprava reagentov:

  • 0,25M K2Cr2O7: V 50ml merilno bučko natehtamo 3,675g K2Cr2O7 in dopolnimo z destilirano vodo do oznake.
  • 2,25M H2SO4: V 50ml merilno bučko do polovice nalijemo destilirano vodo, dodamo 6ml H2SO4(ρ=1,816g/ml) in nato dopolnimo z destilirano vodo do oznake.
  • etanol: 20ml 96% etanola odpipetiramo v 100ml merilno bučko ter z destilirano vodo dopolnimo do oznake.


OPOZORILNI ZNAKI








Kalijev dikromat je zelo toksičen in nevaren za okolje. Stik s kožo lahko povzroči preobčutljivost, strupen je ob zaužitju. Uporabljajte zaščitne rokavice in očala, raztopin ne spuščajte v okolje.
R: 49-46-21-25-26-37/38-41-43-50/53 S: 53-45-60-61

Kalijev dikromat lahko povzroči raka, genske okvare, škoduje plodnosti, okrepi požar, je smrten pri vdihavanju, strupen pri zaužitju, povzroča hude poškodbe oči in kože, lahko povzroči težave z dihanjem pri vdihavanju, alergijske odzive kože. Je zelo strupen za vodne organizme, z dolgotrajnimi učinki.

Pri uporabi je potrebno uporabljati zaščitne rokavice in očala.

H: 350, 340, 360FD, 272, 330, 301, 312, 372, 314, 334, 317, 410
P: 201, 280, 301+330+331, 305+351+338, 304+341, 308+313

Koncentrirana žveplova(VI) kislina je korozivna in povzroča hude opekline. Uporabljajte haljo, zaščitne rokavice in očala.
R: 35 S: 26-30-36/37/39-45

Koncentrirana žveplova kislina povzroča hude opekline kože in poškodbe oči. Uporabljajte rokavice, zaščitna oblačila in zaščito za oči / obraz.
H: 314, 290, P: 280,301+330+331, 309, 310, 305+351+338

Etanol je močno vnetljiv. Vdihavanje povzroča kašelj, glavobol, utrujenost in pijanost. Lahko povzroča izsušitev kože in pordelost oči. Uporabljajte zaščitna očala in rokavice.
R: 11 S: (2-)7-16

Etanol je lahko vnetljiva tekočina. Hraniti ga je potrebno ločeno od vročine in odprtega ognja.
H: 225, P: 210



POSTOPEK DELA

Priprava vzorca:
100ml vina (belega ali rdečega) s 100ml merilno bučko odmerimo v destilacijsko posodo. Merilno bučko splaknemo z destilirano vodo in jo vlijemo v destilacijsko posodo. Dodamo 2-3 vrelne kamenčke in začnemo postopek destilacije. V splaknjeno merilno bučko nalijemo približno 5ml destilirane vode in jo postavimo pod iztok destilacijske aparature. Destiliramo toliko časa, da 4/5 prvotnega volumna vzorca preide iz destilacijske posode v merilno bučko. Po destilaciji vsebino merilne bučke dopolnimo z destilirano vodo do oznake in zamašimo. To je pripravljen vzorec destilata vina za nadaljnjo analizo.

Meritev:
V reagenčne steklenice si pripravimo 0,25M K2Cr2O7, 2,25M H2SO4, destilirano vodo, razredčen etanol in destilat vina. Sledimo postopku, ki je povzet v tabeli. V blister odpipetiramo ustrezen volumen reagentov, premešamo, dodamo kislino in takoj merimo transmitanco proti slepi pri zelenem svetilu. Transmitanco slepe nastavimo na 100,0.

Tabela 1: Postopek priprave

 

VK2Cr2O7 µL

VH2SO4 µL

VH2O
µL

Vetanola µL

Vdestilata vina
µL

vol%
etanola

T %

T

A

kalibr.r.1

180

110

100

0

0

0

 

 

 

kalibr.r.2

180

110

80

20

0

3,84

 

 

 

kalibr.r.3

180

110

60

40

0

7,68

 

 

 

kalibr.r.4

180

110

40

60

0

11,52

 

 

 

kalibr.r.5

180

110

20

80

0

15,36

 

 

 

kalibr.r.6

180

110

0

100

0

19,20

 

 

 

vzorec

180

110

0

0

100

 

 

 

 

 


REZULTAT

Izrišemo kalibracijsko premico odvisnosti absorbance od volumskega deleža etanola (%), odčitamo volumski delež etanola (%) v vzorcu in jih izračunamo.

Tabela 2: Meritve

 

VK2Cr2O7 µL

VH2SO4 µL

VH2O
µL

Vetanola µL

Vdestilata vina
µL

vol%
etanola

T %

T

A

kalibr.r.1

180

110

100

0

0

0

100

1

0

kalibr.r.2

180

110

80

20

0

3,84

99,0

0,99

0,004365

kalibr.r.3

180

110

60

40

0

7,68

96,9

0,969

0,013676

kalibr.r.4

180

110

40

60

0

11,52

94,7

0,947

0,02365

kalibr.r.5

180

110

20

80

0

15,36

90,3

0,903

0,044312

kalibr.r.6

180

110

0

100

0

19,20

88,2

0,882

0,054531

vzorec

180

110

0

0

100

 

94,1

0,941

0,02641


Graf 1: Odvisnost volumskega deleža etanola (%) od absorbance.


IZRAČUN

Avzorca = 0,02641
vol. delež etanola (%) = 11,06......... odčitano iz umeritvene premice

Volumski delež etanola (%) izračunamo po enačbi premice (iz grafikona):
y = 0,0034x-0,0112
x = (y+0,0112)/0,0034 = (0,02641+0,0112)/0,0034
x = 11,06%
V vzorcu vina je bilo 11,06 volumskih deležev etanola (%).



Pripravile: mag. Marjana Dvoršek, Tadeja Polajnar in Kristina Frlic, Biotehniški center Naklo