2. Določanje železa v suhih vzorcih začimb

NALOGA

Pripravite umeritveno krivuljo in določite vsebnost železa v vzorcih začimb.  
 

TEORETIČNA IZHODIŠČA

Železo je del hemoglobina, sestavljenega  proteina, katerega funkcija je prenos kisika v krvi. Nahaja se  tudi v mioglobinu, ki sodeluje pri shranjevanju kisika v mišičnih celicah. Ljudje, ki jim primanjkuje železa se hitro utrudijo.

Telo za svoje potrebe najlažje koristi železo, ki je vezano na hemoglobin in se zato imenuje hem železo. Hem železo se nahaja v ostrigah, mesu, perutnini in ribah.  Našteta živila pa vsebujejo tudi železo, ki ni vezano na  hemoglobin, to je ne-hemno železo. Ta oblika železa se nahaja v suhem sadju, melasi, zelenjavi, vinu in začimbah.

Metoda določanja železa v začimbah vključuje:  žarenje  začimb v žarilnem lončku do pepela, raztapljanje preostanka v razredčeni klorovodikovi kislini, tvorbo kompleksov železovih(III) ionov s tiocianatnimi ioni in merjenje transmitance obarvanih kompleksov. Železovi(III) ioni tvorijo s tiocianatnimi ioni vrsto oranžno-rdeče obarvanih kompleksov. Prva stopnja reakcije je predstavljena s spodnjo enačbo. Do šest tiocianatnih ligandov se lahko veže na en železov(III) ion.

Fe3+(aq) + SCN(aq) 

 Fe(SCN)2+(aq)

 

 Oranžno-rdeči tiocianatni kompleks

Tiocianat je eden najstarejših reagentov za določanje železa(III) v različnih vzorcih. Tiocianat ne sodi  niti med zelo  občutljive niti med zelo selektivne reagente. Izbrali smo ga zato, ker je lahko dostopen.
 

LABORATORIJSKA OPREMA IN REAGENTI

  • SpektraTM spektrometer.
  • Vzorci suhih začimb: npr. bazilika, timijan, majaron  
  • 0,05 M raztopina  železovega(III) klorida  (0,6705 g of FeCl3 . 6 H2O na 50 mL raztopine),
  • 0,1 M raztopina KSCN,
  • 2 M raztopina HCl,
  • žarilni lonček, mikropipeta, gorilnik, stojalo za gorilnik, trikotni žarilnik, vodna kopel, filtrirni papir z najmanjšo velikostjo por, stekleni lij, držalo za lij, laboratorijsko stojalo, steklena palčka, 20 ml viale z zamaški.
     

NEVARNOSTI
 

Klorovodikova kislina je korozivna in toksična: vdihavanje močno draži zgornje dihalne poti, je nevarna, če se absorbira skozi kožo. Izogibaj se vdihavanju hlapov in stiku s kožo.
R: 24/25-34, S: 28.2-45

Kalijev tiocianat
Zaužitje in vdihavanje lahko delujeta dražeče na prebavni trakt in dihalne poti. Laho je nevaren, če ga zaužijemo. Lahko tudi draži kožo in se absorbira skozi kožo v škodljivih količinah.
R: 20/21/22-32, S 13

Železov(III) klorid heksahidrat povzroča pri vdihavanju opekline dihalnih poti, lahko tudi opekline na koži. Če pride v stik s kislinami, se sproščajo strupeni plini.
R: 31-34, S: 28-45-50.1


POSTOPEK

Priprava vzorca začimbe:

  1. Stehtamo čisti in suhi žarilni lonček.
  2. Zmeljemo in homogenizirmo vzorce začimb.
  3. V žarilni lonček natehtamo 1 g vzorca začimbe.
  4. Z gorilnikom začnemo počasi segrevati žarilni lonček z začimbo. Ko se zmanjša volumen vzorca, žarimo vzorec toliko časa, da ostane v lončku bel ali siv pepel, ki ne sme vsebovati črnih delcev (za baziliko zadošča, če vzorec žarimo uro in pol, druge vzorce je treba žariti dlje).
  5. Po končanem žarenju vzorca pustimo, da se žarilni lonček s pepelom ohladi na sobno temperaturo.
  6. Žarilni lonček s pepelom vzorca stehtamo.
  7. Pepelu dodamo 5 mL 2 M HCl.
  8. Raztopino vzorca v žarilnem lončku izparimo na vodni kopeli do suhega.
  9. Ohladimo in dodamo 3 mL deionizirane vode, 5 mL 2 M HCl in 5 mL 0,1 M KSCN.
  10. Raztopino vzorca filtriramo skozi filter z najmanjšo velikostjo por. Prvo tretjino filtrata zavržemo in preostanek filtrata zberemo v čisti, suhi viali. Vialo zapremo in shranimo za kasneje.

Priprava raztopine diluenta in osnovne raztopine železovega(III) tianocianatnega kompleksa:

  1. Raztopino diluenta pripravimo tako, da v čisti, suhi viali zmešamo: 3 mL deionizirane vode, 5 mL 0,1 M KSCN in 5 mL 2 M HCl.
  2. Osnovno raztopino železovega(III) tiocianatnega kompleksa pripravimo v čisti, suhi viali z mešanjem: 0,5 mL 0,05 M raztopine FeCl3, 2,5 mL deionizirane vode in 5 mL 0,1 M raztopine KSCN ter 5 mL 2 M HCl.

Spektrometrične meritve

Slepo, vzorec-(ce) in niz raztopin za pripravo umeritvene krivulje pripravimo na blistru tako, kot je prikazano v spodnji tabeli.

 

γ(Fe3+) [mg/L]

Osnovna raztopina kompleksa
V [µL ]

Raztopina diluenta
V [µL ]

Raztopina vzorca
V [µL ]

Slepa

-

0

450

-

Vzorec

-

-

-

450

Umeritvena raztopina 1

12,1

50

400

-

Umeritvena raztopina 2

24,3

100

350

-

Umeritvena raztopina 3

36,4

150

300

-

Umeritvena raztopina 4

48,6

200

250

-

Umeritvena raztopina 5

60,7

250

200

-

Umeritvena raztopina 6

72,9

300

150

-

Umeritvena raztopina 7

85,0

350

100

-

Umeritvena raztopina 8

97,2

400

50

-

Umeritvena raztopina 9

109,3

450

0

-

Blister vstavimo v merilno komoro spektrometra SpektraTM tako, da je na merilnem mestu slepa. Uporabimo modro LED in pri njeni maksimalni intenziteti nastavimo transmitanco slepe na 100,0. Izmerimo transmitance vzorcev in umeritvenih raztopin ter zapišemo rezultate v spodnjo tabelo. Izračunamo absorbanco in pripravimo umeritveno krivuljo, kot je prikazano spodaj.

 

 

Umeritvene raztopine

 

Vzorec

1

2

3

4

5

6

7

8

9

γ(Fe3+) [mg/L]

?

12,1

24,3

36,4

48,6

60,7

72,9

85,0

97,2

109,3

T

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uporabimo linearno enačbo, ki jo dobimo iz svojih podatkov za umeritveno krivuljo in izračunamo koncentracijo železa v raztopini vzorca.

Opozorilo

Če je absorbance vzorca večja, kot je absorbanca zadnje umeritvene raztopine, v nobenem primeru ne smemo vzorca redčiti z vodo. Redčenje vzorca z vodo bi vplivalo na premik ravnotežja reakcije in povzročilo, da bi dobili povsem neveljaven rezultat. Raztopino vzorca lahko razredčimo le z raztopino diluenta.

Vsebnost železa v 100 g vzorca zažimbe izračunamo:

m(Fe3+)

γ(Fe3+) · 0,013 L · 100 g

msample

Primer

V našem primeru smo analizirali 1,0041 g suhega vzorca bazilike. Transmitanca raztopine vzorca, ki smo jo merili proti slepi z uporabo modre LED je bila 77.5.

A = -log(77,5/100) = 0,1107

0,1107 = 0,0037 x - 0,0361

γ(Fe3+) = x = 39,67 mg/L

m(Fe3+)

39,67 mg · 0,013 L · 100 g

 = 51,4 mg

L · 1,0041 g

Vsebnost železa v 100 g suhega vzorca bazilike je 51,4 mg.


Razvili in pripravili:
Margareta Vrtačnik*, Vida Mesec*, Nataša Gros** in Domen Klančar**
*Univerza v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta
**Univerza v Ljubljani, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo