
2. Določanje
železa v suhih vzorcih začimb
NALOGA
Pripravite umeritveno krivuljo
in določite vsebnost železa
v vzorcih začimb.
TEORETIČNA IZHODIŠČA
Železo je del hemoglobina,
sestavljenega proteina,
katerega funkcija je prenos
kisika v krvi. Nahaja se tudi
v mioglobinu, ki sodeluje pri
shranjevanju kisika v mišičnih
celicah. Ljudje, ki jim primanjkuje
železa se hitro utrudijo.
Telo za svoje potrebe najlažje
koristi železo, ki je vezano
na hemoglobin in se zato imenuje
hem železo. Hem železo se nahaja
v ostrigah, mesu, perutnini
in ribah. Našteta živila
pa vsebujejo tudi železo, ki
ni vezano na hemoglobin,
to je ne-hemno železo. Ta oblika
železa se nahaja v suhem sadju,
melasi, zelenjavi, vinu in začimbah.
Metoda določanja železa v
začimbah vključuje: žarenje
začimb v žarilnem lončku
do pepela, raztapljanje preostanka
v razredčeni klorovodikovi kislini,
tvorbo kompleksov železovih(III)
ionov s tiocianatnimi ioni in
merjenje transmitance obarvanih
kompleksov. Železovi(III) ioni
tvorijo s tiocianatnimi ioni
vrsto oranžno-rdeče
obarvanih kompleksov. Prva stopnja
reakcije je predstavljena s
spodnjo enačbo. Do šest tiocianatnih
ligandov se lahko veže na en
železov(III) ion.
Fe3+(aq)
+ SCN–(aq) 
|
Fe(SCN)2+(aq)
|
|
Oranžno-rdeči
tiocianatni kompleks
|
Tiocianat je eden najstarejših
reagentov za določanje železa(III)
v različnih vzorcih. Tiocianat
ne sodi niti med zelo
občutljive niti med zelo
selektivne reagente. Izbrali
smo ga zato, ker je lahko dostopen.
LABORATORIJSKA OPREMA IN
REAGENTI
- SpektraTM spektrometer.
- Vzorci suhih začimb:
npr. bazilika, timijan,
majaron
- 0,05 M raztopina železovega(III)
klorida (0,6705 g
of FeCl3 . 6
H2O na 50 mL
raztopine),
- 0,1 M raztopina KSCN,
- 2 M raztopina HCl,
- žarilni lonček, mikropipeta,
gorilnik, stojalo za gorilnik,
trikotni žarilnik, vodna
kopel, filtrirni papir z
najmanjšo velikostjo por,
stekleni lij, držalo za
lij, laboratorijsko stojalo,
steklena palčka, 20 ml viale
z zamaški.
NEVARNOSTI

|
Klorovodikova
kislina je korozivna
in toksična: vdihavanje
močno draži
zgornje dihalne
poti, je nevarna,
če se absorbira
skozi kožo. Izogibaj
se vdihavanju hlapov
in stiku s kožo.
R: 24/25-34,
S: 28.2-45
|

|

|
Kalijev tiocianat
Zaužitje in vdihavanje
lahko delujeta dražeče
na prebavni trakt
in dihalne poti.
Laho je nevaren,
če ga zaužijemo.
Lahko tudi draži
kožo in se absorbira
skozi kožo v škodljivih
količinah.
R: 20/21/22-32,
S 13
|

|
Železov(III)
klorid heksahidrat
povzroča pri vdihavanju
opekline dihalnih
poti, lahko tudi
opekline na koži.
Če pride v stik
s kislinami, se
sproščajo strupeni
plini.
R: 31-34, S:
28-45-50.1
|
POSTOPEK
Priprava vzorca začimbe:
- Stehtamo čisti in suhi
žarilni lonček.
- Zmeljemo in homogenizirmo
vzorce začimb.
- V žarilni lonček natehtamo
1 g vzorca začimbe.
- Z gorilnikom začnemo
počasi segrevati žarilni
lonček z začimbo. Ko se
zmanjša volumen vzorca,
žarimo vzorec toliko časa,
da ostane v lončku bel ali
siv pepel, ki ne sme vsebovati
črnih delcev (za baziliko
zadošča, če vzorec žarimo
uro in pol, druge
vzorce je treba žariti dlje).
- Po končanem žarenju
vzorca pustimo, da se žarilni
lonček s pepelom ohladi
na sobno temperaturo.
- Žarilni lonček s pepelom
vzorca stehtamo.
- Pepelu dodamo 5 mL 2
M HCl.
- Raztopino vzorca v žarilnem
lončku izparimo na vodni
kopeli do suhega.
- Ohladimo in dodamo 3
mL deionizirane vode, 5
mL 2 M HCl in 5 mL
0,1 M KSCN.
- Raztopino vzorca filtriramo
skozi filter z najmanjšo
velikostjo por. Prvo tretjino
filtrata zavržemo in preostanek
filtrata zberemo v čisti,
suhi viali. Vialo zapremo
in shranimo za kasneje.
Priprava raztopine diluenta
in osnovne raztopine železovega(III)
tianocianatnega kompleksa:
- Raztopino
diluenta pripravimo tako, da
v čisti, suhi viali zmešamo:
3 mL deionizirane vode, 5 mL
0,1 M KSCN in 5 mL 2 M HCl.
- Osnovno
raztopino železovega(III) tiocianatnega
kompleksa pripravimo v čisti,
suhi viali z mešanjem: 0,5 mL
0,05 M raztopine FeCl3,
2,5 mL deionizirane vode
in 5 mL 0,1 M raztopine
KSCN ter 5 mL 2 M HCl.
Spektrometrične meritve
Slepo, vzorec-(ce) in niz
raztopin za pripravo umeritvene
krivulje pripravimo na blistru
tako, kot je prikazano v spodnji
tabeli.
|
γ(Fe3+)
[mg/L]
|
Osnovna
raztopina kompleksa V
[µL ]
|
Raztopina
diluenta
V [µL
]
|
Raztopina
vzorca V [µL
]
|
Slepa
|
-
|
0
|
450
|
-
|
Vzorec
|
-
|
-
|
-
|
450
|
Umeritvena raztopina
1
|
12,1
|
50
|
400
|
-
|
Umeritvena raztopina
2
|
24,3
|
100
|
350
|
-
|
Umeritvena raztopina
3
|
36,4
|
150
|
300
|
-
|
Umeritvena raztopina
4
|
48,6
|
200
|
250
|
-
|
Umeritvena raztopina
5
|
60,7
|
250
|
200
|
-
|
Umeritvena raztopina
6
|
72,9
|
300
|
150
|
-
|
Umeritvena raztopina
7
|
85,0
|
350
|
100
|
-
|
Umeritvena raztopina
8
|
97,2
|
400
|
50
|
-
|
Umeritvena raztopina
9
|
109,3
|
450
|
0
|
-
|
Blister vstavimo v merilno
komoro spektrometra SpektraTM
tako, da je na merilnem
mestu slepa. Uporabimo modro
LED in pri njeni maksimalni
intenziteti nastavimo transmitanco
slepe na 100,0. Izmerimo transmitance
vzorcev in umeritvenih raztopin
ter zapišemo rezultate v spodnjo
tabelo. Izračunamo absorbanco
in pripravimo umeritveno krivuljo,
kot je prikazano spodaj.
|
|
Umeritvene
raztopine
|
|
Vzorec
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
γ(Fe3+) [mg/L]
|
? |
12,1 |
24,3 |
36,4 |
48,6 |
60,7 |
72,9 |
85,0 |
97,2 |
109,3 |
T
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Uporabimo linearno enačbo,
ki jo dobimo iz svojih podatkov
za umeritveno krivuljo in izračunamo
koncentracijo železa v raztopini
vzorca.
Opozorilo
Če je absorbance vzorca večja,
kot je absorbanca zadnje umeritvene
raztopine, v nobenem primeru
ne smemo vzorca redčiti z vodo.
Redčenje vzorca z vodo bi vplivalo
na premik ravnotežja reakcije
in povzročilo, da bi dobili
povsem neveljaven rezultat.
Raztopino vzorca lahko razredčimo
le z raztopino diluenta.
Vsebnost železa v 100 g vzorca
zažimbe izračunamo:
m(Fe3+)
=
|
γ(Fe3+) · 0,013 L
· 100 g
|
|
msample
|
Primer
V našem primeru smo analizirali
1,0041 g suhega vzorca
bazilike. Transmitanca raztopine
vzorca, ki smo jo merili proti
slepi z uporabo modre LED je
bila 77.5.
A =
-log(77,5/100) = 0,1107
0,1107 = 0,0037
x - 0,0361
γ(Fe3+)
= x = 39,67 mg/L
m(Fe3+)
=
|
39,67
mg · 0,013 L
· 100 g
|
= 51,4
mg
|
|
L
· 1,0041 g
|
Vsebnost železa v 100 g suhega
vzorca bazilike je 51,4
mg.
Razvili in pripravili: Margareta
Vrtačnik*, Vida Mesec*, Nataša
Gros** in Domen Klančar** *Univerza v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta **Univerza
v Ljubljani, Fakulteta za kemijo
in kemijsko tehnologijo
|