
3. Določanje železa v moki
PRINCIP
Določanje temelji na fotometriranju
barve, ki nastane pri reakciji
sulfosalicilne kisline z Fe2+
in Fe3+.
PRIBOR
- spektrometer SpektraTM
- žarilni lonček,
- 5 mL merilni valj,
- 50 mL merilna bučka,
- vodna kopel,
- steklen lij in
- filter papir.
REAGENTI
- 20 % HCl,
- 5 % HCl,
- 10 % 5-sulfosalicilna
kislina (C7H6O6S · 2H2O) in
- 25 % NH3.
STANDARDNA RAZTOPINA
0,967 g FeCl3·6 H2O
/ 100 mL
|
1 mL ustreza 2 mg Fe
|
Standard 10 x
razredčimo.
|
1 mL ustreza 0,2 mg
Fe.
|
NEVARNOSTI

|
Klorovodikova kislina povzroča
opekline, draži oči in dihala.
Hraniti v tesno zaprti posodi.
Nositi primerno zaščitno obleko,
rokavice in očala.
R: 34-37S:
(1/2)-26-45
|

|
Amoniak povzroča opekline,
draži oči in dihala. Nositi
primerno zaščitno obleko, rokavice
in očala.
R: 34-37S:
(1/2)-7-26-45
|

|
5-sulfosalicilna kislina
draži oči
in kožo. Nositi primerno zaščitno
obleko, rokavice in očala.
R: 36/37S:22-24
|
IZVEDBA
5 do 10 g (±
0,1 mg) moke natehtamo v žarilni
lonček, prežarimo najprej na
električni plošči, nato v peči
pri 550 °C (6-8 ur). Žarimo
tako dolgo, dokler ne dobimo
svetlo sivega ali belega pepela.
Ohladimo v eksikatorju in topimo
v 5 mL 20 % HCl. Na vodni kopeli
izparimo do suhega (~60
minut) ter vzorec raztopimo
v 5 mL 5 % HCl. Vsebino filtriramo
v 50 mL merilno bučko in dopolnimo
do oznake z destilirano vodo.
V čisto 50 mL merilno bučko
odpipetiramo alikvoten del raztopine
vzorca (npr. 10 mL). Dodamo
5 mL 10 % sulfosalicilne kisline,
pri čemer se raztopine obarva
rdeče. Nato dodamo NH3, da se
barva spremeni v rumeno. Dodamo
še prebitek NH3 0,5-1 mL. Dopolnimo
do oznake in fotometriramo pri
430 nm. Enako ravnamo s standardno
raztopino. Koncentracijo železa
v vzorcu izračunamo po Beer
- Lambertovem zakonu. Lahko
pa tudi odčitamo iz umeritvene
krivulje.
PRIPRAVA STANDARDNIH RAZTOPIN
Standardne raztopine pripravimo
enako kot vzorec, le da namesto
raztopine vzorca dodamo razredčeno
standardno raztopino od 0 do
1,0 mL, kar predstavlja od 0
do 0,2 mg Fe/50 mL.
mL st. razt.
|
0
|
0,1
|
0,2
|
0,3
|
0,4
|
0,5
|
0,7
|
0,8
|
1,0
|
mg Fe/50mL
|
0
|
0,02
|
0,04
|
0,06
|
0,08
|
0,1
|
0,14
|
0,16
|
0,2
|
RAČUN
mg Fe/100g vzorca = Ax ·
cs · 100 · R/As · odtehta
Ax = absorbanca vzorca As = absorbanca standarda cs = koncentracija standarda R = razredčitev
OCENA
Naša pšenica vsebuje v 100
g približno 3,5 mg Fe, ki je
pretežno v zunanji ovojnici
zrna. Za moke veljajo naslednje
orientacijske vrednosti:
- pšenična
moka tip "400": 0,6
mg Fe/100 g
- pšenična
moka tip "1100": 2,1
mg Fe/100 g
- prosena
moka: 6,8
mg Fe/100 g
- sojina
moka: 8,4
mg Fe/100 g
- ržena
moka: 2,0
mg Fe/100 g
- ajdova
moka: 2,8
mg Fe/100 g
- koruzna
moka: 1,2
mg Fe/100 g
REZULTATI DOLOČANJA
ŽELEZA V RAZLIČNIH VRSTAH MOKE
Dostop
za registrirane uporabnike
Razvila in pripravila:
Avrelija GOJKOVIČ
KUMPERGER, Živilska šola Maribor
|