Odprto merilno bučko grejemo na vreli vodni kopeli 15 minut, jo ohladimo in dopolnimo z destilirano vodo do oznake. Dobro premešamo, odpipetiramo
350 µL v blister in fotometriramo.
Uporabimo rdeče svetilo.
|
|
T (%) |
A |
γPO4 (mg/L) |
Standard 1 |
|
|
1,00 |
Standard 2 |
|
|
3,00 |
vzorec |
|
|
|
γvzorca = Avzorca . γstandard . 122,6 / Astandard
Rezultat z zaključkom:...............................................................................
Amonijev heptamolibdat
2 g amonijevega heptamolibdata raztopimo v 60 mL destilirani vodi ogreti na 60°C in dopolnimo z destilirano vodo do oznake v 100 mL merilni bučki.
Dinatrijev-hidrogenfosfat
11,5000 g Na2HPO4·12 H2O raztopimo v destilirani vodi in dopolnimo do oznake v 1000 mL merilni bučki.
L-Askorbinska kislina
0,353 g L-askorbinske kisline razredčimo v destilirani vodi in dopolnimo do oznake v 100 mL merilni bučki.
Solna kislina
2 mol/L
Žveplena kislina
1 mol/L
Amonijev heptamolibdat
(NH4)6Mo7O24 · 4H2O |
|
Dinatrijev-hidrogenfosfat
Na2HPO4 · 12H2O |
|
Solna kislina |
|
Žveplena kislina |
Dostop za registrirane uporabnike
Razvila in pripravila: Alenka
HMELAK GORENJAK, Živilska šola
Maribor