4. Določitev fosfatov v jabolčnem soku

NALOGA

Določi ali se koncentracija fosfata v jabolčnem soku giblje v mejah RSK vrednosti (100-350 mg PO43–/L).
 

OSNOVA DOLOČITVE

V kisli raztopini tvori fosfat z molibdatom molibdatfosfat, ki se z askorbinsko kislino reducira do molibdensko-modrega, ki ga fotometriramo pri 720 nm.

 

OPREMA IN REAGENTI
 

  • Pripomočki za sežig vzorca
  • Spektrometer SpektraTM
  • Merilne bučke: 50 in 100 mL
  • Pipete: 2 mL, 4 mL, 20 mL, 25 mL
  • Pipetnik 200 µL
  • Merilni valj
  • Amonijev heptamolibdat
    (NH4)6Mo7O24 · 4H2O
  • Dinatrijev-hidrogenfosfat
    (Na2HPO4·12 H2O)
  • L-askorbinska kislina
  • Solna kislina (2 mol/L)
  • Žveplena kislina (1 mol/L)
  • Osnovna standardna raztopina P
    (γ = 1000 mg/L)


PRIPRAVA VZORCA

25 mL soka prenesemo v žarilni lonček, uparimo na vodni kopeli in žarimo do belega ostanka pri 550°C. Pepel topimo v 2-3 mL solne kisline, nato ga prenesemo v 50 mL merilno bučko s pomočjo spiranja z destilirano vodo. Dopolnimo do merilne oznake z destilirano vodo in dobro premešamo.
 

PRIPRAVA RAZTOPINE ZA FOTOMETRIRANJE
 

Reagenti (pipetiramo v 100 mL merilno bučko)

vzorec

Sp.meja –
Standard 1

Zg.meja –
standard 2

Raztopina pepela

5 mL

-

-

Osnovna stand.raztopina

-

100 µL

300 µL

Destilirana voda (cca.)

50 mL

50 mL

50 mL

Žveplena kislina

20 mL

20 mL

20 mL

Amonijev heptamolibdat

4 mL

4 mL

4 mL

Askorbinska kislina

2 mL

2 mL

2 mL

Odprto merilno bučko grejemo na vreli vodni kopeli 15 minut, jo ohladimo in dopolnimo z destilirano vodo do oznake.

Dobro premešamo, odpipetiramo 350 µL v blister in fotometriramo. Uporabimo rdeče svetilo.


VREDNOTENJE

Rezultate meritev vpišite v preglednico in izračunajte absorbanco.

 

T (%)

A

γPO4 (mg/L)

Standard 1

 

 

1,00

Standard 2

 

 

3,00

vzorec

 

 

 

γvzorca = Avzorca . γstandard . 122,6 / Astandard

Rezultat z zaključkom:...............................................................................


PRIPRAVA RAZTOPIN REAGENTOV

Amonijev heptamolibdat

2 g amonijevega heptamolibdata raztopimo v 60 mL destilirani vodi ogreti na 60°C in dopolnimo z destilirano vodo do oznake v 100 mL merilni bučki.

Dinatrijev-hidrogenfosfat

11,5000 g Na2HPO4·12 H2O raztopimo v destilirani vodi in dopolnimo do oznake v 1000 mL merilni bučki.

L-Askorbinska kislina

0,353 g L-askorbinske kisline razredčimo v destilirani vodi in dopolnimo do oznake v 100 mL merilni bučki.

Solna kislina

2 mol/L

Žveplena kislina

1 mol/L

NEVARNOSTI
 

Amonijev heptamolibdat (NH4)6Mo7O24 · 4H2O
R – stavki: R22, R36-38, R40

Dinatrijev-hidrogenfosfat Na2HPO4 · 12H2O
R – stavek: R 36/37/38
 

Solna kislina
R – stavka: R34, R37

Žveplena kislina
R – stavek: R35



REZULTATI DOLOČANJA FOSFATOV V JABOLČNEM SOKU

Dostop za registrirane uporabnike


Razvila in pripravila:
Alenka HMELAK GORENJAK, Živilska šola Maribor