5. Določanje fosfatov v mesnih izdelkih

OSNOVE

Polifosfate lahko dodajamo vsem vrstam klobas (razen trajnih), mesnim konzervam in solatam, jedem v želatini ter vsem mesnim izdelkom, ki jih toplotno obdelujemo. Polifosfate dodajamo skupaj z nitritno soljo za razsoljevanje, v gotovem izdelku pa ne sme biti več kot 0,3 % dodanih fosfatov, izraženih kot fosforjev pentoksid (Pravilnik o aditivih za živila št. 43, 26.4. 2004).

Ob dodatki fosfatov se mesnim beljakovinam povrnejo lastnosti vezave vode, maščobam pa sposobnost emulgiranja.
 

OSNOVA POSKUSA

Vse v vzorcu prisotne fosfate pretvorimo s suhim ali mokrim razklopom v orto fosfate, ki dajo ob dodatku molibdenove kisline rumeno barvo. Po redukciji s hidrokinonom in Na-sulfitom nastane produkt modre barve. Intenziteto modre barve merimo s spektrometrom z uporabo rdeče LED.
 

PRIBOR
 

  • žlička
  • žarilni lonček
  • merilne bučke 100mL
  • polnilne pipete 5mL
  • lij
  • filter papir moder trak
  • avtomatske pipete
  • blistri
  • homogenizator
  • sušilnik
  • analizna tehtnica
  • žarilna peč
  • eksikator
  • spektrometer SpektraTM


REAGENTI 

  • raztopina amonijevega molibdata: 5 g brezvodnega amonijevega molibdata ali 5,3 g (NH4)6Mo7O24 x 4 H2O raztopimo v 60 mL deionizirane vode. Vzporedno razredčimo 15 mL konc. H2SO4 s 40 mL deionizirane vode in to raztopino dodamo zgornji. Raztopino shranimo v temni reagenčni steklenici v temnem prostoru.
  • 0,5 % raztopina 1,4 dihidroksi benzena (hidrokinon): zatehtamo 0,5 g hidrokinona v 100 mL merilno bučko in dopolnimo do oznake z deionizirano vodo. Dodamo 1 kapljico koncentrirane žveplove (VI) kisline, da preprečimo oksidacijo. Raztopino hranimo v temni reagenčni steklenici v temnem prostoru.
  • 20 % raztopina Na2SO3: 20 g Na2SO3 zatehtamo v 100 mL merilno bučko, raztopimo v deionizirani vodi in dopolnimo do oznake. Raztopina mora biti sveže pripravljena.
  • Standardna raztopina K2HPO4: Zatehtamo 0,2210 g K2HPO4 kvantitativno prenesemo v 1000 mL merilno bučo, dodamo 1 mL 0,1 M H2SO4 in dopolnimo z deionizirano vodo do oznake.
  • HCl v razmerju 1:2 : 25 mL koncentrirane HCl razredčimo s 50 mL destilirane vode.

     

NEVARNOSTI
 

Žveplova kislina je korozivna; draži oči, dihalne poti in kožo. Povzroča hude opekline. Nositi primerno zaščitno obleko, rokavice in očala.V primeru, da pride v stik z očmi, takoj izperite oči z vodo in pojdite k zdravniku.
R: 35
S: 26-30-36/37/39-45

Hidrokinon je zdravju škodljiv in škodljiv okolju. Hraniti v tesno zaprti posodi. Nositi primerno zaščitno obleko, rokavice in očala.
R: 22-40-41-43-50
S: 26-36/37/39-61

Amonijev molibdat je zdravju škodljiv. Draži oči, dihalne organe in kožo. Pri poškodbi oči takoj speremo z veliko vode in poiščemo zdravniško pomoč.
R:36/37/38-52/53
S:26-36-61

Natrijev sulfit je zdravju škodljiv. Draži oči in kožo. Pri poškodbi oči takoj speremo z veliko vode in poiščemo zdravniško pomoč.
R:22-31-36/38
S:26-36/37 

Klorovodikova kislina je korozivna; draži oči, dihalne poti in kožo. Povzroča hude opekline. Nositi primerno zaščitno obleko, rokavice in očala.V primeru, da pride v stik z očmi, takoj izperite oči z vodo in pojdite k zdravniku.
R: 34-37
S: 26-45


POSTOPEK

Priprava vzorca

Zatehtamo približno 100 g reprezentativnega vzorca mesnega izdelka in ga homogeniziramo. V prežarjen in stehtan žarilni lonček zatehtamo 4 do 5 g (±0,0001 g) homogeniziranega vzorca  mesnega izdelka. Najprej ga sušimo v sušilniku 2-3 ure pri temperaturi 105°C, tako da odstranimo večji del vode. Nato ga segrevamo nad plamenom gorilnika v digestoriju. Paziti moramo, da se pri zgorevanju ne pojavi plamen. Ko vsebina lončka poogleni, ga postavimo v segreto žarilno peč. Sežigamo 4 ure pri temperaturi 525°C (največ 550°C). Pepel mora biti bele do rahlo sive barve. Po končanem sežigu lonček ohladimo v eksikatorju in stehtamo.

Celotno količino pepela v žarilnem lončku raztopimo v 5 mL HCl (1:2), ga kvantitativno prenesemo v čašo ter segrevamo v digestoriju 30 minut pod temperaturo vrenja (pod 100°C). Po potrebi dodajamo raztopino HCl, tako da je volumen v čaši vedno okoli 5 mL. Po 30 minutah raztopino filtriramo preko filtrirnega papirja, ki smo ga prej sprali z vročo HCl. Filtrat lovimo  v 100 ml merilno bučko. Eašo speremo z deionizirano vodo in vsebino prelijemo preko filtra v bučko. Bučko dopolnimo do oznake z deionizirano vodo in dobro premešamo. Odpipetiramo 5 mL raztopine, jo prenesemo v 50 mL merilno bučko in dopolnimo z deionizirano vodo do oznake.
 

Določitev fosfatov

Za slepi preizkus in vzorec, sledimo postopku, ki je prikazan v preglednici.

V blister odpipetiramo ustrezen volumen, premešamo in po 30 minutah merimo transmitanco proti slepi z uporabo rdeče LED.

 

vzorec
(µL)

VP2O5
(µL)

VH2O
(µL) 

Vhidrok.
(µL)

Vmolibd.
(µL)

VNa-sulf.
(µL)

T
(%)

A

c
(mmol/L)

γP2O5
(g/L) 

mP2O5
(µg)

Slepa

-

-

160

80

80

80

-

-

-

Kalibr.razt.1

-

20

140

80

80

80

0,0403

0,0057

2,288

Kalibr.razt.2

-

40

120

80

80

80

0,0806

0,0114

4,576

Kalibr.razt.3

-

60

100

80

80

80

0,1209

0,0172

6,864

Kalibr.razt.4

-

80

80

80

80

80

0,1612

0,0229

9,152

Kalibr.razt.5

-

100

60

80

80

80

0,2015

0,0286

11,44

Kalibr.razt.6

-

120

40

80

80

80

0,2418

0,0343

13,728

Kalibr.razt.7

-

140

20

80

80

80

0,2821

0,0400

16,016

Kalibr.razt.8

-

160

-

80

80

80

0,3224

0,0458

18,304

vzorec

160

-

-

80

80

80

 

 

IZRAČUN

Izrišemo kalibracijsko premico odvisnosti absorbance od mase P2O5, odčitamo maso P2O5 v vzorcu in izračunamo masni delež P2O5 v osnovnem vzorcu izbranega mesnega izdelka po enačbi:                                      

mP2O5 =  mP2O5 odčitana ·  

50 · 100

0,16 · 5


w (P2O5)

mP2O5

mvzorca

Količino dodanih fosfatov izračunamo po formuli:

w(P2O5)dodani  = w(P2O5)celotni  - b

b = 0,0179 * w(beljakovin)

0,0179 = 

% P2O5 (povprečna vrednost v svežem mesu)

% beljakovin (povprečna vrednost v svežem mesu)

w(beljakovin) = odstotek beljakovin, ki ga izračunamo iz količine vode, maščob in pepela ali pa odčitamo z deklaracije izdelka
 

REZULTATI POSKUSA

Dostop za registrirane uporabnike


Razvile in pripravile:
Janja Dvoršek, Kristina Frlic, Tadeja Polajnar, Srednja biotehniška šola Kranj
Za posredovane podatke se zahvaljujemo g. Ireni Štrumbelj Drusany s Srednje agroživilske šole Ljubljana.