Estri

Ikona poučevalne enote Cilji
V tem gradivu bomo spoznali pridobivanje, reakcije in značilnosti estrov.

Ikona poučevalne enote Strukturne lastnosti estrov

Estri so spojine s -COO- skupino. Podobno skupino imajo karboksilne kisline, le da je pri kislinah -COO- skupina na koncu verige, na en atom kisika je vezan še atom vodika (-COOH skupina), pri estrih pa je -COO- skupina vezana v sredini verige in se z obeh strani veriga nadaljuje (R-COO-R1).

Najenostavnejši ester ima dva ogljikova atoma in je:

Slika 1: Struktura metil metanoata

S tremi C atomi obstajata dva estra:

Slika 2: Strukturi metil etanoata in etil metanoata

Najenostavnejši aromatski ester je metil benzoat:

Slika 3: Struktura metil benzoata



Slika 4: Metil acetat


Ikona poučevalne enote Esterifikacija (estrenje)

Estri nastajajo pri esterifikaciji. Esterifikacija je reakcija med karboksilno kislino in alkoholom (ali fenolom). Reakcija ponavadi poteče ob prisotnosti močne kisline (H2SO4) kot katalizatorja.

Slika 5: Sinteza estra

Pri esterifikaciji se –OH skupina iz kisline zamenja z –OR1 skupino alkohola, odcepi se voda. Reakcija poteče kot nukleofilna substitucija.

Primer: reakcija med ocetno kislino in metanolom

  Slika 6: Sinteza metil etanoata

Reakcija esterifikacije je ravnotežna reakcija, pri čemer so v ravnotežju prisotni tako reaktanti kot produkti. Ravnotežje te reakcije lahko pomaknemo v smeri nastanka estra tako, da povečamo koncentracijo alkohola ali z odstranjevanjem enega izmed produktov iz sistema.

Estri in karboksilne kisline so funkcionalni izomeri podobno kot alkoholi in etri ter aldehidi in ketoni.

Pri spojinah, ki imajo poleg karboksilne skupine še hidroksilno lahko poteče intermolekularna esterifikacija, pri čemer nastanejo ciklični estri. Ti so obstojni, če je obroč pet ali šestčlenski.

 

Slika 7: Intermolekularna esterifikacija

Ikona poučevalne enote Estri acikličnih karboksilnih kislin
Preprosti estri so brezbarvne gorljive tekočine, z nizkimi vrelišči, dišijo po sadju. Višji estri so trdne snovi, podobni voskom in so brez vonja. Nižji estri so uporabni kot topila in razredčila za lake, smole, nitrocelulozo. So tudi sestavina sadnih arom in so večinoma odgovorni za značilne okuse in aromo sadja in cvetov. Naravni okus in vonj sta posledica prisotnosti zmesi estrov, pri čemer eden prevladuje. V spodnji tabeli so navedeni nekateri estri po vonju ali po izvoru.

Tabela 1: Nekateri estri po vonju ali po izvoru.

ime estra
struktura
vonj ali izvor
metil etnoat

poprova meta
metil butanoat

ananas
metil pentanoat

rože
metil benzoat
sadje
metil salicilat

zimzelen
metil feniletanoat

med
etil metanoat
limona
etil etanoat
odstranjevalec lakov
etil butanoat

banana
etil pentanoat

jabolko
etil 3-metilbutanoat

jabolko
etil heksanoat

ananas
etil heptanoat

marelica
etil nonaoat

grozdje
etil laktat kremno maslo
metiletil etanoat
sadje
propil etanoat

hruška
propil metilpropanoat

rum
propenil heksanoat
ananas
2-metilpropil metanoat

malina
2-metilpropil etanoat
češnja
butil butanoat

ananas
3-metilbutil etanoat

hruška
pentil etanoat

banana
Pentil butanoat

malina
pentil pentanoat

jabolko
pentil heksanoat

ananas
oktil etanoat

pomaranča
nonil oktanoat

pomaranča
fenilmetil etanoat

hruška

Ikona poučevalne enote Masti in olja
Maščobe so estri višjih maščobnih kislin z glicerolom. Maščobne kisline so lahko enake ali pa različne. Masti so trdne maščobe z znatno vsebnostjo nasičenih maščobnih kislin, vsebujejo pa tudi nenasičene. Olja so pri sobni temperaturi tekoče maščobe z znatno vsebnostjo nenasičenih maščobnih kislin. S hidrogeniranjem se olja lahko pretvorijo v masti (margarina).

Slika 8: Molekule maščob (trigliceridov):gliceril-tripalmitat, gliceril-oleo-stearo-palmitat in gliceril-trioleat


Ikona poučevalne enote Feromoni in zdravila
Ikona poučevalne enote Fizikalne lastnosti estrov
Vrelišče

 

Estri ne morejo tvoriti vodikovih vezi, saj nimajo vodika vezanega na kisikov atom kar je pogoj za tvorbo vodikove vezi. Temperature vrelišč estrov so precej nižje od temperatur vrelišč alkoholov in karboksilnih kislin s podobnimi molskimi masami. Fizikalne lastnosti estrov so podobne fizikalnim lastnostim etrov kot kaže spodnja tabela. Večina nižjih in srednjih estrov so brezbarvne tekočine s prijetnim vonjem.

Tabela 2. Vrelišča estrov v primerjavi z drugimi spojinami

ime spojina

molska masa
g/mol

Tv
°C

dietil eter eter 74
34
etil metanoat
ester 74 54
metil etanoat ester
74 57
butanal
aldehid 72 76
butan-1-ol alkohol 74 118
propanonska kislina
k. kislina 74 141

Topnost

Molekule vode z molekulami estrov lahko tvorijo vodikove vezi. Nižji estri so topni v vodi. Topnost hitro pada z daljšanjem verige.

Slika 14: Topnost estrov – raztapljanje v vodi


Ikona poučevalne enote Kemijske lastnosti estrov
Najpomembnejša je reakcija, pri kateri pride do prekinitve estrske vezi, pri tem nastane prosti alkohol in karboksilna kislina. Tako reakcijo imenujemo hidroliza. Če hidroliza poteka pod vplivom baze, ko namesto kisline nastane sol, reakcijo imenujemo tudi saponifikacija (umiljenje).

 

Hidroliza estrov je reakcija estra z vodo, pri čemer se molekula cepi, nastaneta karboksilna kislina in alkohol, iz katerih je ester nastal. Hidroliza estrov poteče ob prisotnosti močne kisline ali encimov. Hidroliza estrov je obratna reakcija estrenja (nastanek estrov iz kisline in alkohola).

 

Slika 15: Estrenje in hidroliza

 

Umiljenje ali saponifikacija je hidroliza organske molekule ob prisotnosti baze, pri čemer kot eden izmed produktov nastaja sol karboksilne kisline. Saponifikacija poteče z estri, amidi, maščobami in olji. Pri saponifikaciji estrov lahko uporabimo tako NaOH kot KOH, produkta pa sta alkohol in sol karboksilne kisline.

 

Slika 16: Umiljenje maščob

Hidroliza maščob

Pri hidrolizi maščob (loj, druge živalske masti, rastlinske masti) dobijo glicerol, maščobne kisline in mila.

Hidroliza s kislinami:

 

Slika 17: Kislinska hidroliza maščob

Hidroliza z bazami:

Slika 18. Bazična hidroliza maščob

Druge reakcije estrov

Redukcija:

 

Slika 19. Redukcija estrov

Nukleofilne substitucije:

Zamenjava z alkoholom:

 

Slika 20. Nukleofilna substitucija z alkoholom

Zamenjava z amini:

 

Slika 21. Nukleofilna substitucija z aminom

Poliestri

So produkt reakcije polikondenzacije. Nastajajo iz monomerov, pri čemer se ponavadi odcepi voda. Lastnost monomera je, da ima vsaj dve funkcionalni skupini. V pimeru poliestrov, ko nastane estrska vez, mora imeti monomer hidroksilno in karboksilno skupino ali pa uporabimo dva monomera (kopolimer), enega s hidroksilnima skupinama, drugega s karboksilnima skupinama. Najbolj znan poliester je poli(etilen tereftalat), ki ga poznamo pod oznako PET in nastane iz tereftalne kisline (dikarboksilna kislina) in etilen glikola (dialkohol).

 

 

Slika 22: Nastanek PET polimera

Približno 80 % PET se uporablja v tekstilni industriji, 20 % pa za proizvodnjo plastenk. Uporablja pa se tudi v medicini, saj je inerten, zato ga uporabljajo pri zamenjavi poškodovanih delov arterij, pa tudi pri srčnih zaklopkah.

Poliester je tudi polimer, ki se uporablja za razgradljive šive (laktomer) pri različnih operacijah. Sintetizirajo ga iz glikolne kisline in mlečne kisline, ki sta v telesu naravno prisotni. Polimer se v nekaj tednih razgradi na osnovni komponenti.

 

Slika 23: Sinteza laktomera


Ikona poučevalne enote Drugi estri

Estri nastanejo tudi med alkoholi in anorganskimi kislinami:

-estri žveplove kisline
-estri fosforjeve kisline
-estri dušikove kisline
-estri borove kisline
-estri acikličnih karboksilnih kislin

Estri žveplove kisline

 

Slika 24: Ester žveplove kisline in metanola

Estri fosforjeve kisline

So zelo pomembni pri presnovnih procesih, mednje prištevamo lecitin in nukleinske kisline. Med estri fosforjeve(V)kisline uvrščamo tudi nekatere insekticide in nevarne živčne bojne strupe, kot so tabun, soman, sarin.

 

Slika 25: Estri fosforjeve kisline – živčni strupi

Estri dušikove kisline

Verjetno najbolj znan ester dušikove kisline je gliceril trinitrat, ki je eksplozivna tekočina in se uporablja za izdelovanje dinamita.

 

Slika 26: Ester dušikove kisline z glicerolom

Estri borove kisline


Slika 27: Nastanek borovega estra z metanolom.

Sintezo borovega estra, ki gori z zelenim plamenom, si lahko pogledamo na spodnjem video posnetku.
 

Ikona poučevalne enote Naloge

1. V spodnjih kislinah ugotovite vrsto alkohola, ki je prisoten v estru (črke pišite po abecednem vrstnem redu).

ime spojine
črka
metanol ,
etanol
,
propanol
,
butanol
,
  

2. Med spodnjimi spojinami izberite produkt naslednje reakcije.

  
CH3CH2CH2CH2COOCH3
CH3CH2CH2OOCCH3
CH3CH2CH2COOCH3
CH3COOCH2CH2CH3

3. Izberi črko pod pravim produktom naslednje reakcije.

Črka:

  

4. Razvrsti naslednje estre po naraščajočih vreliščih, 1-najnižje, 4-najvišje.

  

5. Iz katerih spojin lahko sintetiziramo aspirin?

Črka:

  

6. Radi bi sintetizirali aromo ruma. Poleg kisline (metilpropanojske kisline) je potrebno izbrati še alkohol. Kateri alkohol bi morali uporabiti?
       

7. Kaj nastane pri kisli hidrolizi naslednjega estra?

  
butanojska kislina in 2-metilbutan-4-ol
pentanojska kislina in 3-metilbutan-1-ol
pentanojska kislina in pentan-1-ol
pentenojska kislina in butan-1-ol

8. Kaj nastane pri bazični hidrolizi naslednjega estra?

  
natrijev 2-hidroksibutanoat in propan-1-ol

natrijev 3-hidroksibutanojska kislina in butan-1-ol
natrijev 3-hidroksibutanat in propan-1-ol
natrijev 2-hidroksibutanojska kislina in propanol

9. Katera trditev ni pravilna za estre?
  
Estri imajo v primerjavi s kislinami nižja vrelišča.
S hidrolizo estrov lahko dobimo alkohole in karboksilne kisline.
Estri nastanejo pri dekarboksilaciji karboksilnih kislin.
Estri lahko tvorijo z molekulami vode vodikove vezi.

10. Pri redukciji propil propanoata nastaneta spojini A in B. Ugotovi kateri spojini sta to.

Črka: