Lastnosti prsti

Spoznali boste, kako določimo prepustnost prsti za vodo in kako vodo zadržuje.

Oglejte si zgornjo animacijo, potem pa odgovorite na vprašanja.
Kateri izmed navedenih horizontov vsebuje najbolj grobe delce?
Organski.
| |
Humusni.
| |
Glinasti.
| |
Preperela matična podlaga. | |
Organski.
| |
Humusni.
| |
Preperela matična podlaga.
| |
Kamnska osnova. | |


Prepustnost določa, s kakšno
voda steče iz plastenke. Več ko vode in hitreje, ko voda preteče skozi prst, hitreje se pojavi in vode je na voljo rastlinam.Kako prepustna je za vodo prst in kako osnovna kamnina, si najbolje lahko ogledamo v jamah na Krasu. Kadar dežuje, se nekaj ur po tem v kraških jamah močno poveča vlaga in s stropa začne kapljati. V Postojnski jami je čas, ki ga potrebuje voda, da preteče skozi več metrov debelo plast kamnine in začne padati s kapnikov, približno dve uri.





S poskusom želimo pokazati, da različni tipi prsti zadržujejo različne količine vode. V nizke posode smo dali enake količine različnih tipov prsti (1) in enake količine vode (2). Količino vode merimo v mililitrih. Posodo smo najprej pokrili s prosojno folijo ali steklom (3) in jo postavili na sonce (4). Opazimo, da se čez čas na notranji strani folije ali stekla začnejo nabirati vodne kapljice, ker voda ne more izhajati iz posode. Posode na soncu odkrijemo za eno uro in jih nato zopet pokrijemo. Opazujemo, ali se bo voda spet nabrala na foliji. Če se nabere, posodo spet odpremo. V posodi, kjer bo voda najprej izhlapela, lahko sklepamo, da prst najslabše zadržuje vodo. Vse posode odpiramo in zapiramo sočasno.

Bolj ko prst zadržuje vodo, hitreje se osuši.
| |
Prsti z velikimi delci najslabše zadržujejo vodo.
| |
Prst bogata s humusom dobro zadržuje vodo.
| |
Glinaste prsti so zelo prepustne za vodo.
| |





Gostoto snovi določimo tako, da izmerimo maso in prostornino snovi. V posodo z znano prostornino stresemo prst (1) do oznake prostornine. Vsebino s posodo stehtamo (2). Na ta način lahko iz podatkov mase in prostornine določimo gostoto prsti, skupaj z vsemi porami.
gostota = masa : prostornina
Ko smo izračunali gostoto prsti, v posodo počasi nalijemo vodo (3) in počakamo, da se ta porazdeli med pore v prsti. Ko vodo nalijemo do oznake prostornine v posodi, lahko iz prostornine dodane vode sklepamo, o prostornini por. Ugotovimo lahko tudi, koliko vode lahko prst sprejme, preden se z vodo nasiti.

Če želimo določiti gostoto prsti, moramo posodo s prstjo
s tehtnico in določiti . označimo s črko m in s črko V. Gostoto izračunamo tako, da maso s prostornino.




Pod lupo in mikroskopom lahko natančneje ugotavljamo kaj vse prst sestavlja. Tako lahko določamo vrste živalskih in rastlinskih delov v prsti ter velikost in vrsto mineralnih delcev.






Prst, po kateri pogosto hodimo je neporaščena, ker je prst zbita.
| |
Korenine rastlin preprečujejo odnašanje prsti.
| |
Gozd je treba pogosto dodatno gnojiti.
| |

Zbite prsti.
| |
Prst z velikimi skeletnimi delci.
| |
Kraške prsti.
| |
Glinaste prsti. | |
Kamnita prst.
| |
Prst z veliko organskega opada.
| |
Prst za lončnice.
| |
Peščena prst.
| |
Prst na divjih parkiriščih. | |
Steptana prst goznih poti. | |
Humusni horizont.
| |
Preorana njiva.
| |