Delitev lipidov in triacilgliceroli

Ikona poučevalne enote V tem poglavju se boste naučili
- kaj so lipidi,

- kako jih razvrščamo v posamezne skupine glede na njihovo kemijsko zgradbo,

- kakšna je zgradba in s tem povezane lastnosti triacilglicerolov.

Ikona poučevalne enote Lipidi

Med lipide (gr. lipos – mast) uvrščamo veliko kemijsko različno zgrajenih snovi, ki jih najdemo v organizmih.


Ikona poučevalne enote Dopolnite povedi
Pri reševanju naloge si pomagajte z opažanji pri poskusu, ki ga prikazuje film.

Vse snovi v trdnem agregatnem stanju, ki so bile uporabljene pri poskusu, sodijo v skupino . Ugotoviti je mogoče, da so vse snovi zelo slabo v vodi, ki je močno topilo. Topne pa so v , ki je topilo. Iz tega je mogoče sklepati, da so deli molekul lipidov ponavadi veliko manjši od delov.

  

Ikona poučevalne enote Delitev lipidov

Lastnost lipidov, da niso topni v vodi, je pomembna tudi z biološkega vidika, saj telo organizmov v velikem odstotku sestavlja voda. V vodi topne snovi, kot so npr. ogljikovi hidrati, so za organizme zelo pomembni. Prav tako so pomembne tudi snovi, ki sestavljajo celične membrane, te pa omogočajo ločevanje posameznih celic organizma med seboj. Te snovi so med drugim tudi lipidi. Druge pomembne biološke funkcije lipidov boste spoznali v naslednjih učnih enotah.

Znanstveniki lipide različno razvrščajo v skupine, nekateri glede na sorodnost zgradbe molekul, drugi uvrščajo med lipide tudi snovi, ki imajo določene funkcije v telesu. Mi bomo lipide razvrstili v dve glavni skupini: (1) lipidi z estrsko strukturo (voski, triacilgliceroli in sestavljeni lipidi) ter lipidi z neestrsko strukturo (steroidi, izoprenoidi, lipidofilni vitamini ter eikozanoidi); glej spodnjo shemo.

Z natančnim pregledom zapisov estrskih lipidov je mogoče povzeti, da imajo vsi podobno zgradbo molekul. Določimo lahko polarni in nepolarni del molekule, ki določata lastnosti lipidov (glej sliko modela).

Natančneje spoznajmo zgoraj omenjene skupine lipidov.


Ikona poučevalne enote Maščobne kisline

Triacilgliceroli ali tudi trigliceridi so estri maščobnih kislin in glicerola. Pravimo jim tudi maščobe, ki sestavljajo masti in olja.

Najprej si poglejmo lastnosti maščobnih kislin. Maščobne kisline, ki jih najdemo v naravi, imajo običajno sodo število ogljikovih atomov. Prva karboksilna kislina, ki gradi triacilglicerole, je butanojska kislina s štirimi ogljikovimi atomi, eno največjih molekul ima tetrakozanojska kislina s 24 ogljikovimi atomi. Maščobne kisline delimo v dve skupini, nasičene in nenasičene. S spodnjima nalogama spoznaj nekaj lastnosti maščobnih kislin.


Ikona vprašanja poučevalne enote Izberite pravilen odgovor

Katera skeletna formula najbolje prikazuje linolno kislino (9,12-oktadekadienojska kislina)?

       

Model molekule linolne kisline

elektronska gostota

Ikona vprašanja poučevalne enote Izberite pravilen odgovor s pomočjo spodnjega modela
Kaj velja za linolensko kislino?
  
Linolenska kislina je nasičena maščobna kislina.
Linolenska kislina ima na mestih 9, 12 in 15 v verigi ogljikovih atomov trojne vezi.
Linolenska kislina ima temperaturo tališča 63 °C.
9,12,15-oktadekatrienojska kislina je IUPAC-ovo ime za linolensko kislino, ki je za vretenčarje esencialna.

Model molekule linolenske kisline

elektronska gostota

Ikona poučevalne enote Triacilgliceroli; maščobe

Maščobe so masti in olja.

Oglejte si film.


Ikona poučevalne enote Dopolnite povedi
Na osnovi opažanj pri poskusu dopolnite povedi.

Pri reakciji maščobnih kislin v maslu z bromom v diklorometanu se raztopina ne razbarva , pri reakciji maščobnih kislin v olju pa se raztopina broma . Iz tega je mogoče sklepati, da masti, ki so trdne, vsebujejo več maščobnih , medtem ko v tekočih oljih prevladujejo , ki so lahko tudi (več dvojnih vezi v verigi ogljikovih atomov) maščobne kisline.

  

Ikona vprašanja poučevalne enote Poiščite pravilen odgovor
S pomočjo 3 D modela (spodaj) presodi, kakšne lastnosti bo imel nastali ester med propan-1,2,3-triolom in heksadekanojsko kislino, ki ga imenujemo tudi gliceril-tripalmitat ali enostavneje tripalmitin.
  
Nastali ester je dobro topen v vodi.
Nastala molekula estra bo imela polarni in nepolarni del.
Nastali ester bo pri sobnih pogojih v tekočem agregatnem stanju .
Nastali ester ne hidrolizira na glicerol in maščobne kisline.

Model molekule tripalmitina

elektronska gostota

Ikona poučevalne enote Dokaz triacilglicerolov

Triacilglicerole lahko dokažemo v živilih.


Ikona poučevalne enote Opazujte poskus in odgovorite na vprašanji

Vzorcem hrane najprej dodamo 70 % , ker se triacilgliceroli v njem raztapljajo. Kako pravimo zmesi, ki je nastala na koncu poskusa in je dokaz, da hrana vsebuje maščobe?
Kaj je nastalo v zmesi ob dodatku vode in povzroča motnost raztopine?