Delitev lipidov in triacilgliceroli

- kako jih razvrščamo v posamezne skupine
glede na njihovo kemijsko zgradbo,

Med lipide (gr. lipos – mast) uvrščamo veliko kemijsko različno zgrajenih snovi, ki jih najdemo v organizmih.

Vse snovi v trdnem agregatnem stanju, ki so bile uporabljene pri poskusu, sodijo v skupino
. Ugotoviti je mogoče, da so vse snovi zelo slabo v vodi, ki je močno topilo. Topne pa so v , ki je topilo. Iz tega je mogoče sklepati, da so deli molekul lipidov ponavadi veliko manjši od delov.
Lastnost lipidov,
da niso topni v vodi, je pomembna tudi z
biološkega vidika, saj telo organizmov v velikem odstotku sestavlja
voda. V vodi topne snovi, kot so npr. ogljikovi hidrati, so za organizme zelo
pomembni. Prav tako so pomembne tudi snovi, ki sestavljajo celične membrane, te pa omogočajo ločevanje posameznih celic organizma med seboj. Te snovi so med drugim tudi lipidi. Druge pomembne biološke funkcije
lipidov boste spoznali v naslednjih učnih enotah.
Znanstveniki lipide različno razvrščajo v skupine, nekateri glede na sorodnost zgradbe molekul, drugi uvrščajo med lipide tudi snovi, ki imajo določene funkcije v telesu. Mi bomo lipide razvrstili v dve glavni skupini: (1) lipidi z estrsko strukturo (voski, triacilgliceroli in sestavljeni lipidi) ter lipidi z neestrsko strukturo (steroidi, izoprenoidi, lipidofilni vitamini ter eikozanoidi); glej spodnjo shemo.
Z natančnim pregledom zapisov estrskih lipidov je mogoče povzeti, da imajo vsi podobno zgradbo molekul. Določimo lahko polarni in nepolarni del molekule, ki določata lastnosti lipidov (glej sliko modela).
Natančneje spoznajmo zgoraj omenjene skupine lipidov.

Triacilgliceroli ali
tudi trigliceridi so estri maščobnih kislin in glicerola. Pravimo jim tudi
maščobe, ki sestavljajo masti in olja.
Najprej si poglejmo
lastnosti maščobnih kislin. Maščobne kisline, ki jih najdemo v naravi, imajo
običajno sodo število ogljikovih atomov. Prva karboksilna kislina, ki gradi
triacilglicerole, je butanojska kislina s štirimi ogljikovimi atomi, eno
največjih molekul ima tetrakozanojska kislina s 24 ogljikovimi atomi. Maščobne
kisline delimo v dve skupini, nasičene in nenasičene. S spodnjima nalogama
spoznaj nekaj lastnosti maščobnih kislin.
Model molekule linolne kisline |

Linolenska kislina je nasičena maščobna kislina.
| |
Linolenska kislina ima na mestih 9, 12 in 15 v verigi ogljikovih
atomov trojne vezi.
| |
Linolenska kislina ima temperaturo tališča 63 °C.
| |
9,12,15-oktadekatrienojska kislina je IUPAC-ovo ime
za linolensko kislino, ki je za vretenčarje esencialna.
|
Model molekule linolenske kisline |

Maščobe so masti in olja.
Oglejte si film.

Pri reakciji maščobnih kislin v maslu z bromom v diklorometanu se raztopina asti, ki so trdne, vsebujejo več maščobnih , medtem ko v tekočih oljih prevladujejo , ki so lahko tudi (več dvojnih vezi v verigi ogljikovih atomov) maščobne kisline.
ne razbarva , pri reakciji maščobnih kislin v olju pa se raztopina broma . Iz tega je mogoče sklepati, da m
Nastali ester je dobro topen v vodi.
| |
Nastala molekula estra bo imela polarni in nepolarni del.
| |
Nastali ester bo pri sobnih pogojih v tekočem agregatnem stanju .
| |
Nastali ester ne hidrolizira na glicerol in maščobne kisline.
|
Model molekule tripalmitina |

Triacilglicerole lahko dokažemo v živilih.

Vzorcem hrane najprej dodamo 70 %
, ker se triacilgliceroli v njem raztapljajo. Kako pravimo zmesi,
ki je nastala na koncu poskusa in je dokaz, da hrana vsebuje maščobe?
Kaj je nastalo v
zmesi ob dodatku vode in povzroča motnost raztopine?