Pomen lipidov za organizme

- nekatere najpomembnejše funkcije lipidov v organizmih.

Lipidi, še posebej triacilgliceroli oz. maščobe, so pri živalih zaloga hranilnih snovi, t.i. »metabolna energija«. Rastline skladiščijo hranilne snovi kot škrob, živali pa predvsem kot maščobe, čeprav malo hranilnih snovi tudi živali skladiščijo v obliki polisaharida glikogena. Maščobe so za pridobivanje energijsko bogate snovi ATP učinkovitejše, saj so manj oksidirane kot ogljikovi hidrati ali beljakovine. Pri sežigu 1 g maščobe se sprosti približno 2x več energije (okoli 36 kJ) kot pri sežigu enake mase ogljikovih hidratov (le okoli 16 kJ).
Zato, ker so maščobe nepolarne, se v adipocitih (celice maščobnega tkiva – glej sliko) skladiščijo brez vode. Glikogen npr. veže še dodatno vodo (se hidratizira) in tako se masa skladiščenega glikogena poveča za enkrat, kar za organizem zaradi povečanja mase telesa ne bi bilo ugodno. Pri fizioloških pogojih dajo maščobe kar okoli 6x več »metabolne energije« kot enaka količina hidratiziranega glikogena.
Maščobne celice (vir: Wikipedia)
Po krvi in limfi se iz prebavil transportirata glicerol in maščobne kisline posebej. V adipocitih pa se iz njiju ponovno sintetizirajo triacilgliceroli in se kot kapljice skladiščijo v citoplazmi in celico skoraj popolnoma napolnijo. Normalno prehranjen človek ima v maščobnem tkivu dovolj zalog, da lahko preživi 2 do 3 mesece stradanja.

Triacilgliceroli (maščobe) nimajo termoregulacijske vloge.
| |
Nasičene maščobne kisline v triacilglicerolih, so v prehrani človeka, bolj zdrave kot nenasičene.
| |
Trans izomeri maščobnih kislin v triacilglicerolih so v prehrani ljudi manj zdravi kot cis izomeri.
| |
Za človeka ni esencialnih maščobnih kislin, ki bi sestavljale triacilglicerole.
|

Kaj velja za maščobno kislino, ki jo prikazuje spodnji model?
Maščobna kislina je nenasičena, zato je pri sobnih
pogojih v tekočem agregatnem stanju.
| |
Molekula predstavlja trans izomer.
| |
Veriga ogljikovih atomov v molekuli maščobne
kisline je bolj ravna kot pri cis izomeru.
| |
Maščobna kislina je pri sobnih pogojih v trdnem
agregatnem stanju.
| |


Dve esencialni maščobni kislini, linolova in linolenska (9,12,15-oktadekatrienojska kislina) kislina sodita med nenasičene maščobne kisline.
Zakaj linolovi kislini pravimo tudi ω-6 maščobna kislina?
Ker ima v molekuli
večkratnik števila 6 ogljikovih atomov.
| |
Ker ima v molekuli šest dvojnih vezi.
| |
Ker tri dvojne vezi povezujejo med seboj šest ogljikovih atomov.
| |
Ker se dvojna vez nahaja na šestem ogljikovem atomu,
štetem od zadnjega ogljikovega atoma v verigi.
|

Voski težko hidrolizirajo, zato so dobra zunanja zaščita organizmov. Ščitijo pred izgubo vode in infekcijami z mikroorganizmi in plesnimi (povoščeni listi rastlin) ali omočenjem z vodo (perje ptičev).
![]() |
|
Voda na povoščenem listu. |
Voda na nepovoščenem listu. |
Čebele uporabljajo vosek miricil palmitat za gradnjo satovja, cetil palmitat pa je glavna sestavina spermaceta, ki se nahaja v glavi kitov glavačev. Oba voska gradita isti maščobni kislini (heksadekanojska ali palmitinska kislina), alkohola pa sta različna.
Lanolin je vosek na dlakah ovc. Je zmes skoraj 50 različnih estrov, od katerih imajo številni razvejane verige ogljikovih atomov. Iz volne ga ekstrahirajo z nepolarnimi topili.
Voski so pomembni za kozmetično, svečarsko in prehransko industrijo. Iz njih izdelujejo čistila ter loščila za čevlje in pohištvo, sveče in kozmetiko. Za potrebe industrije so kite glavače skoraj iztrebili, saj se spermacet (ime je dobil po spermi, saj so vosek, ob odkritju, zaradi izgleda zamenjali za spermo) nahaja v spermacetnem organu kita glavača in je potrebno kita ubiti, da pridemo do voska. Od leta 1981 so kiti zato zaščiteni.
![]() |
|
Kit glavač (vir: Wikipedia) |
Spermacetni organ v glavi kita glavača |
Namesto naravnih voskov se danes pogosto uporabljajo sintetični, ki so ponavadi polimeri etan-1,2-diola. Pri sintezi s kontrolo molskih mas nastalih polimerov dobijo voske različnih lastnosti.
Parafinski voski, ki se npr. uporabljajo v svečarski industriji, niso estri, ampak zmes različnih trdnih ogljikovodikov z dolgimi verigami ogljikovih atomov.

Zgradba celične membrane (vir: prirejeno po Wikipediji).

Fosfolipaze so encimi, ki na različnih mestih cepijo vezi v molekuli fosfolipida. Ena od fosfolipaz, fosfolipaza A2, hidrolizira estrsko vez na drugem ogljikovem atomu glicerola, na katerega je vezana maščobna kislina. Pri tem nastane lizofosfolipid, ki povzroči razpad fosfolipidnega dvosloja in s tem pride do sprostitve celične vsebine v okolico, kar povzroči celično smrt.
Indijska kobra (vir: Wikipedia).
Fosfolipazo A2 vsebujejo strupi nekaterih kač (kobra) in čebel.

Mikroskopski posnetek pljučnega tkiva, kjer je viden tanek epitel. En pljučni mehurček je prikazan s črno puščico (Vir: Wikipedia).
![]() | |
![]() | |
![]() | |
![]() |

Slika prikazuje mielnisko ovojnico okoli prečno prerezanega živčnega vlakna (vir: prirejeno po Wikipediji).
Glikolipidi so sestavni deli membran živčnih celic osrednjega in perifernega živčnega sistema.

Steroidi so si sorodni po kemijski zgradbi, vendar imajo zelo različno biološko funkcijo.
V naravi najdemo steroide v živalih, rastlinah, plesnih, ne pa v bakterijah. Lahko so proste molekule ali pa vezane z molekulami maščobnih kislin ali ogljikovih hidratov.
Od steroidov je v človeškem telesu največ holesterola. Holesterola ni v rastlinskih celicah. Okoli polovica vsega holesterola se nahaja v fosfolipidnem dvosloju celičnih membran. Je tudi izhodna snov za sintezo številnih drugih steroidov, npr. hormoni nadledvične žleze ter spolni hormoni (androgeni, estrogeni …). Odvečen holesterol se lahko s krvjo prenese v žolčnik in se z žolčem izloča v dvanajstnik in iz telesa. V žolčniku lahko tudi izpade iz raztopine in kristalizira v trdni obliki. Tako nastanejo žolčni kamni. Iz grškega imena za žolč (chole) in trdno (stereos) je holesterol, kot glavna sestavina žolčnih kamnov, dobil tudi ime.
Holesterol je bela trdna snov s formulo, v kateri kjer je lepo viden steroidni skelet (označen z modro barvo).

|
Holesterol in maščobe v krvi so glavni krivec nastanka ateroskleroze (gr. athere – kaša, polenta). Pri tej metabolni bolezni pride do spremembe notranjih sten arterij, predvsem na srcu, v možganih in nogah, katere posledica je zmanjšanje prehodnosti arterij.
Pri aterosklerozi gre za nalaganje maščobnih
in holesterolskih nanosov v arterijsko steno z notranje strani žile, kar izgleda kot nekakšna
»polenta« v žilni steni. Te snovi pronicajo skozi notranjo plast arterijske stene
na mestih mikroskopskih poškodb in tvorijo privzdignjene obloge z maščobnim
jedrom, imenovane aterome oz. plake. Taka obloga zoža prehod skozi krvno žilo
in s tem moti normalni pretok krvi. Če vrtinčasti tok krvi na tem mestu
površino obloge poškoduje, se tam pričnejo nabirati trombociti (krvne ploščice)
in druga krvna telesca, kar pospeši nastanek krvnega strdka, ki lahko povsem
zapre arterijo. Ta bolezen, če prizadene koronarne (srčne) arterije, se
najpogosteje sprevrže v angino pektoris (bolečina v prsih) in v končni fazi v
miokardni infarkt (srčna kap). V tej zadnji fazi zaradi nezadostne preskrbe
srčne mišice s kisikom, Povečevanje debeline plaka v steni arterije; 1 - zdrava žilna stena s popolno prehodnostjo (a), 6 - skoraj že zamašena žila z majhno prehodnostjo (b) (vir: prirejeno po Wikipediji). |

Da bi bolje razumeli nastanek kardiovaskularnih bolezni (npr. ateroskleroza, ki so ji spoznal zgoraj), je potrebno razumeti transport lipidov po krvi. Ker lipidi niso topni v vodi (kri pa je vodna raztopina), se morajo za transport povezati z vodotopnimi beljakovinami, tako da nastanejo kompleksi, imenovani lipoproteini. Te delce klasificiramo glede na njihovo gostoto in zgradbo. Tako ločimo: hilomikrone (< 0,94 g/mL), lipoproteini z zelo majhno gostoto (VLDL; very low-density lipoproteins), lipoproteini z majhno gostoto (LDL; low-density lipoproteins) ter lipoproteini z veliko gostoto (HDL; high-density lipoproteins). Gostota lipoproteinskega delca se določa glede na razmerje med lipidi in proteini v njem. Ker imajo lipidi manjšo gostoto kot proteini, vsebujejo lipoproteini z veliko gostoto (HDL) večji delež proteinov, hilomikroni, VLDL in LDL pa večji delež lipidov. Gostota delca pa je odvisna tudi od njegove velikosti. Delci HDL so tako najmanjši.
Hilomikroni nastanejo v prebavilih in se transportirajo po limfi in krvi po telesu.
LDL transportira holesterol (vsebuje ga kar 45 %) iz jeter v druge celice, kjer se uporabi, HDL (vsebuje le 18 % holesterola) pa iz krvi in tkiv nazaj v jetra, kjer se tudi metabolizira. VLDL transportira lipide iz jeter v maščobne celice. Raziskave so pokazale, da je povezava med povišano koncentracijo LDL v serumu krvi in kardiovaskularnimi obolenji pri ljudeh. Ravno obraten efekt pa ima HDL. Iz tega sledi, da je razmerje med LDL in HDL pomembno. Večje kot je, večja je verjetnost nastanka kardiovaskularnih obolenj. Kaže torej povečati koncentracijo serumskega HDL, kar je mogoče doseči z aerobno telesno dejavnostjo in zmanjšanjem telesne mase. Koncentracijo holesterola v serumu lahko zmanjšamo tudi z zdravili, ki zmanjšajo količino sintetiziranega holesterola in trigliceridov ali povečajo izločanje derivatov holesterola skozi žolčnik. Rastlinski steroidi (fitosteroli) pa zmanjšujejo vsrkanje holesterola v črevesne resice. Te fitosterole dodajajo nekaterim margarinam in dokazano je, da se z uporabo teh margarin zmanjša koncentracija holesterola v krvi od 10 do 20 %.
Pri sesalcih steroidni hormoni nastanejo iz holesterola. Delimo jih glede na njihovo funkcijo v telesu; glukokortikoidi (npr. kortizol, ki vpliva na metabolizem ogljikovih hidratov, proteinov in lipidov ter sodeluje v imunskem odzivu in stresu), mineralokortikoidi (npr. aldosteron, ki regulira izločanje ionov skozi ledvice) ter androgeni (npr. testosteron) in estrogeni (npr. estradiol), ki regulirajo delovanje spolnih žlez. Androgeni so moški, estrogeni pa ženski spolni hormoni.
Vitamin D nastane iz steroidov v koži sesalcev s pomočjo UV žarkov, za reakcijo pa niso potrebni encimi.
Formula vitamina D

Kot si že spoznal(-a) v prejšnji enoti, med eikozanoide sodijo prostaglandini, prostaciklini, tromboksani, leukotrieni in lipoksini.
Prostaglandin
Prostaglandini so snovi, ki imajo fiziološke učinke v že zelo majhnih koncentracijah. Delujejo podobno kot hormoni. Tvorijo se v pljučih, možganih in poškodovanih tkivih. Prostaglandini so del imunskega sistema. Poškodovane celice izločajo prostaglandine, ki povzročajo otekanje, povečan dotok krvi, bolečino in s tem vnetne reakcije. Aspirin preprečuje sintezo prostaglandinov in s tem nastanek bolečine (analgetik) ter povišanje telesne temperature (antipiretik).
Ostali eikozanoidi imajo podobne fiziološke funkcije, saj regulirajo krvni tlak, strjevanje krvi …
Zanimivo je, da se te snovi sintetizirajo na mestu delovanja in se ne transportirajo po krvi. Pomembno pa je, da se večina eikozanoidov razgradi nekaj minut ali celo sekund po nastanku, tako da je njihov vpliv na tkivo kratkotrajen.