Maščobe

Ikona poučevalne enote Cilji
Ponovili boste skupine živil, ki so osnova zdrave prehrane. Med te uvrščamo tudi maščobe. Ob uporabi modelov boste spoznali zgradbo molekul maščob in reakcijo estrenja pri kateri nastanejo. Ugotovili boste, da imajo molekule maščob enako obliko, razlikujejo se v maščobnih kislinah vezanih v molekuli. Od maščobnih kislin so odvisne lastnosti maščob in s tem tudi njihova uporaba.

Ikona poučevalne enote Zdrava prehrana

Osnove zdrave prehrane so beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati ter vitamini in minerali. Vsaka od teh skupin snovi ima svoj pomen za delovanje organizma.

Beljakovine so vir energije za organizme in gradbena snov vsake celice. Potrebne so za rast in obnavljanje organizma.

Ogljikovi hidrati oskrbujejo organizem z energijo. Pri zgorevanju 1 g ogljikovih hidratov se sprosti približno 17 kJ energije.

Maščobe so rezervna energija. Pri zgorevanju 1 g maščobe se sprosti približno 37 kJ energije. To je precej več kot pri ogljikovih hidratih.

Vitamine in minerale potrebuje telo v majhnih količinah. Pomembni so za presnovo in nas varujejo pred boleznimi.

Zdrava prehrana vključuje vse skupine živil, tudi maščobe in ogljikove hidrate, vendar v omejenih količinah.


Ikona poučevalne enote Vrste maščob
Dopolni besedilo.
Maščobe lahko delimo glede na agregatno stanje in izvor. Glede na stanje ločimo masti in , glede na pa in živalske maščobe.
  

Ikona vprašanja poučevalne enote Lastnosti maščob
Maščobe niso pomembne le za prehrano, uporabljamo jih tudi kot maziva, pri proizvodnji lakov in barv. Katera ugotovitev je pravilna za maščobe?
  
Maščobe se topijo v vodi.
V jedrcih orehov in lešnikov so maščobe.
Repično olje je živalskega izvora.
Iz 1 g maščob se sprosti manj energije kot iz 1 g ogljikovih hidratov.

Ikona poučevalne enote Oblika molekul maščob

Molekule maščob imajo enako obliko. Podobne so hobotnicam s tremi lovkami. Dejansko pa imajo hobotnice osem lovk.

Hobotnica:

Molekula maščobe:

Molekule maščob so kemijsko estri, ki nastanejo iz alkohola propan-1,2,3-triola (glicerola) in karboksilnih kislin.


Model molekule propan-1,2,3-triola

S pomočjo modela molekule propan-1,2,3-triola lahko napišemo racionalno formulo te molekule.

Racionalna formula propan-1,2,3-triola:
Ikona poučevalne enote Odgovori

Koliko hidroksilnih skupin je v molekuli propan-1,2,3-triola? .

S koliko molekulami karboksilnih kislin lahko reagira molekula propan-1,2,3-triola? .

Katera reakcija poteka med molekulami alkoholov in molekulami karboksilnih kislin ob prisotnosti katalizatorja, ki je običajno koncentrirana žveplova kislina? .

Formula etilnega estra etanojske kisline.

V formuli poišči in napiši funkcionalno skupino značilno za estre?

  

Ikona poučevalne enote Molekule maščob
Dopolni tabelo.

Molekule karboksilnih kislin vezane v molekulah maščob vsebujejo parno število ogljikovih atomov. Število atomov ogljika je lahko od štiri do dvajset. V tabeli je podano število ogljikovih atomov nekaterih nasičenih maščobnih kislin, ki so pogosto vezane v maščobah ter njihova formula in ime. V tabelo vpiši manjkajoče podatke.

Število C atomov

Formula kisline

Ime kisline

4


CH3CH2 CH2 CH2CH2COOH



CH3CH2CH2CH2CH2CH2CH2COOH



CH3(CH2)8COOH

dekanojska

12



CH3(CH2)12COOH



CH3(CH2)14COOH

heksadekanojska


CH3(CH2)16COOH

oktadekanojska

  

Ikona poučevalne enote Maščobne kisline
Imenuj maščobne kisline

Formula molekule maščobe:

V isti molekuli maščobe so lahko vezane enake ali različne maščobne kisline. Imenuj maščobne kisline, ki so v formuli maščobe označene s številkami. Ob posamezni številki napiši ime kisline.

1 maščobna kislina

2 maščobna kislina

3 maščobna kislina

  

Ikona poučevalne enote Dekanojska kislina
Dopolni.

Oglej si model molekule dekanojske kisline.

Racionalna formula dekanojske kisline je

  

Model molekule dekanojske kisline

Ikona poučevalne enote Nenasičene maščobne kisline

V maščobah so lahko vezane nasičene in nenasičene maščobne kisline. V oljih prevladujejo nenasičene, v masteh pa nasičene maščobne kisline. V nenasičenih maščobnih kislinah so med ogljikovimi atomi poleg enojnih tudi dvojne in trojne vezi. V molekulah maščob je pogosto vezana oleinska ali oljeva kislina.


Ikona poučevalne enote Oleinska kislina

Na osnovi modela oleinske ali oljeve kisline zapiši njeno racionalno formulo.

Racionalna formula: 

ali krajše: 

  

Model molekule oleinske kisline

Ikona poučevalne enote Ugotavljanje nasičenosti maščobnih kislin

Nenasičenost maščobnih kislin ugotavljamo z reakcijo adicije broma na dvojne vezi v nenasičenih maščobnih kislinah.

Poskus

Za poskus potrebujemo raztopino broma v diklorometanu ter mast in olje. V eno epruveto damo malo olja, v drugo pa malo masti, nakar dodajamo po kapljicah raztopino broma. Epruvete med dodajanjem raztopine broma stresamo in ugotavljamo, ali se barva broma spremeni.

Raztopina broma se je razbarvala, ker so se molekule broma vezale na dvojne vezi v nenasičenih maščobnih kislinah, vezanih v molekulah maščob. Hitreje se je raztopina broma razbarvala v stiku z oljem kot v stiku z mastjo. Sklepamo lahko, da je v molekulah maščob v oljih vezanih več nenasičenih maščobnih kislin kot v masteh.


Ikona poučevalne enote Nenasičene maščobne kisline
Odgovori.

Kako imenujemo reakcijo pri kateri se molekule broma vežejo na dvojne vezi v verigah nenasičenih maščobnih kislin?

Na osnovi katere spremembe pri opisanem poskusu lahko sklepamo, da je potekla reakcija? Sprememba .

  

Ikona vprašanja poučevalne enote Molekule maščob
Katera ugotovitev je pravilna za molekule maščob?
  
V molekulah maščob so vezane le nasičene maščobne kisline.
Alkohol vezan v molekulah maščob je butanol.
V molekulah maščob v oljih so vezane le nenasičene maščobne kisline.
Molekule maščob nastanejo pri estrenju.

Ikona poučevalne enote Omega-3 maščobne kisline

Za našo prehrano je pomembno, da vsebuje maščobe, ki imajo v molekulah vezane nenasičene maščobne kisline. Med temi kislinami so pomembne omega-3 maščobne kisline. Njihovo ime je povezana z oznako lege najbolj oddaljene dvojne vezi glede na karboksilno skupino v molekuli. Če označimo zadnji ogljikov atom v molekuli karboksilne kisline z w, je v teh kislinah lega zadnjega ogljikovega atoma z dvojno vezjo w-3.

Formula značilne omega-3 maščobne kisline:

Ribje olje vsebuje maščobne kisline s petimi do šestimi dvojnimi vezmi.