Tipi prsti

Spoznali boste različne sestavine v prsti in pomen prsti.
Naučili se boste raziskovati prst in kako spoznavamo organizme v prsti.

Količina padavin.
| |
Temperatura okolice.
| |
Vrsta osnovne kamnine.
| |
Gnojenje polja.
| |
Kolobarjenje pridelkov.
| |
Močno izprane prsti.
| |
Prsti z veliko humusa.
| |
Ustrezno gnojene prsti.
| |
Izrazito kisle prsti.
| |
Peščene prsti.
| |



Slika: Leva slika prikazuje tla v zgornjih 30 cm, desna pa plasti do globine 6 m.
Kadar tla bolj podrobno raziskujemo ugotovimo, da so po zgradbi zelo različna. Že na površini prsti vidimo manjše kamenje, vidimo preostanke listov in stebel rastlin, najdemo lahko ostanke živali, v prsti pa najdemo tudi žive organizme.
Slika: Zgornja vrsta slik prikazuje prsti, v katerih je kamenje in ostanki odmrlih rastlin in živali, v spodnji vrsti pa vidimo polža, korenino rastline in mahove, ki prekrivajo tla.
Prst lahko ločimo po barvi, zrnatosti, zračnosti, sestavi in prepustnosti za vodo. Kakovost prsti dokaj dobro ocenijo poznavalci kar na polju samem. Prst primejo v roko in jo poskušajo zdrobiti, jo povohajo in si ogledajo barvo. Na tej osnovi lahko sklepajo na fizikalne lastnosti prsti. Z gnojilom nadomestimo snovi, ki so jih rastline porabile za rast.
Slika: Na slikah od leve proti desni so tekoče gnojilo, gnojilo v prahu, gnojilo v granulah in naravno gnojilo.
Iz vrste rastlin lahko sklepamo na značilnosti prsti. Razlika med travniško prstjo in puščavsko prstjo je opazna že na prvi pogled.
Pedološka karta Slovenije
Slika: Pedološka karta Slovenije. Podrobnejšo geološko karto si lahko ogledate na spletnih straneh Centra za pedologijo in varstvo okolja.
V osnovi ločimo po lastnostih prsti glede na relief pokrajine, glede na vrsto matične podlage, na katerih se nahaja, velik vpliv pa ima tudi količina vode, ki je v stiku s prstjo in podnebje. Na lastnosti prsti vplivajo tudi živi organizmi.





V različnih življenjskih pogojih so različni organizmi. Prst je zelo pomembna. Brez prsti bi bilo kopno brez rastlin, brez njih pa si ni mogoče zamisliti življenja. Le kaj bi prežvekovale krave in kaj trle veverice. Poskusite najti predele na Zemlji, kjer ni rastlin. Včasih ni treba iti pretirano daleč, da bi to našli. Tudi v Sloveniji so predeli, ki so neporaščeni, kjer rastline iz različnih vzrokov ne morejo uspevati.

Če želimo prsti spoznati in oceniti njihove lastnosti je potrebno grudice prsti potipati, zdrobiti pod prsti, svaljkati ali pogledati pod povečevalnim steklom, včasih tudi povonjati, določiti barvo in opazovati živi svet.
Barva prsti je lahko zelo različna. Poleg zelo pogostih črnih, rjavih in rdečih odtenkov, so prsti lahko tudi rumene, oranžne in siva ali celo bolj nenavadnih barv kot so modre, zelene ali bele.
Po občutku in hladnosti lahko ocenimo koliko vode je v prsti. Pester živalski svet, še posebej veliko število deževnikov govori, da so prsti primerne za kmetijstvo. Vonj po glivah pove, da so prsti kisle, smrad označuje onesnaženost ali pa prekomerno količino vode in gnitje.
Med najpomembnejšimi lastnostmi je zrnavost prst. Ta izraz pomeni kako s v prsti zastopani največji delci peska (vidimo s prostim očesom in otipamo s prstom), srednji delci melja (so tako veliki kot moka in jih lahko opazujemo le pod povečevalnim steklom) in najmanjši delci gline (opazujemo lahko le pod elektronskim mikroskopom). Zato ločimo grobo zrnate, peščene ali lahke prste ter drobno zrnate, glinaste ali težke prsti. Vmes so srednje ali ilovnate prsti.
Sklep: Suha in pusta prst se bolje drobi med prsti.


Saharski pesek.
| |
Prerijska črnica.
| |
Prst v tundri.
| |
Lateritne prsti.
| |
Podzol.
|
led
reagira z matično kamnino.
| |
organizmi z ledom prodrejo globoko v notranjost kamnin.
| |
led širi razpoke v skalah.
| |
zmrznjeno kamenje ni trdno.
| |
se tvori ogljikov dioksid.
|

Sprememba temperature.
| |
Količina vlage.
| |
Organizmi.
| |
Lunine mene.
| |
V zmernem pasu.
| |
V tropskih gozdovih.
| |
V tundri.
| |
Na gorskih pašnikih.
| |
mineralna hranila. | |
organske snovi. | |
vitamine.
| |
veliko maščob.
| |
Prst, ki močno prepušča vodo in jo slabo zadržuje je zelo dobra prst.
| |
Prst mora vodo prepuščati in hkrati zadrževati.
| |
Velikost por v prsti je pomembna lastnost pri opredeljevanju kakovosti prsti.
| |
Kakovostna prst je običajno temnejše rjave ali črne barve.
| |